Victor Ponta a declarat că este posibil ca 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă să fie disponibilizaţi ca urmare a faptului că Guvernul a fost "sabotat" anul trecut în încercarea de a rezolva problemele companiei, relatează Mediafax.
"Anul trecut am fost sabotaţi şi nu am putut să rezolvăm problema CFR Marfă, acum probabil 2.500 de oameni o să-şi piardă locul de muncă, dar ăsta e preţul pentru sabotajele pe care le-am tot suferit anul trecut", a afirmat Ponta într-o discuţie cu noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, fără a da însă detalii în legătură cu aceste "sabotaje".
În luna iunie 2013, compania GFR a omului de afaceri Gruia Stoica a câştigat licitaţia de privatizare a companiei feroviare, oferind un preţ de 202 milioane de euro pentru 51% din acţiuni. Totuşi, procesul de privatizare a CFR Marfă nu a putut fi finalizat până la 14 octombrie, termenul limită al tranzacţiei, întrucât unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a dispus de timpul necesar pentru a da avizul.
Fostul ministru al Transporturilor Dan Şova a anunţat acum două săptămâni că CFR Marfă va începe procesul de concediere a peste 2.000 de oameni din cauza situaţiei financiare nefavorabile, în cazul în care nu se ia această măsură transportatorul feroviar riscând să rămână fără fond de salarii din august.
"Cifra concedierilor la CFR Marfă a fost stabilită în noiembrie anul trecut la 2.500 de oameni, trebuia făcută din februarie. Nu s-a făcut. (...) Din păcate, fără aceste concedieri în luna august - şi aşa sunt probleme cu fondul de salarii - rămânem fără fond de salarii. Deci este o problemă foarte mare şi trebuie rezolvată foarte rapid", a afirmat Dan Şova, răspunzând unei întrebări.
Acesta a precizat că numărul celor disponibilizaţi ar putea fi mai mic de 2.500, în cazul în care cca. 200 de persoane au ieşit între timp la pensie, iar cei care vor pleca vor beneficia de salarii compensatorii, până la 24 de luni, banii aflându-se la Ministerul Muncii.
Fostul ministru Dan Şova a mai afirmat că a încercat să găsească soluţii de concediere în două etape sau concedierea unui număr mai mic de persoane, însă în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi a analizei exacte a cifrelor nu s-a putut lua o hotărâre.
Fără aceste concedieri în luna august rămânem fără fond de salarii
Totuşi, liderul sindical Iulian Măntescu a afirmat anterior că "CFR Marfă este acum într-o situaţie mult mai bună decât era anul trecut, atunci când a fost vehiculată pentru prima dată cifra de 2.500 de disponibilizări. Concret, veniturile companiei au crescut cu 13-14%, şi volumul de transport a crescut prin încheierea a trei noi contracte, în paralel sporind şi volumul mărfurilor transportate cu 16%".
Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a afirmat anterior că activitatea CFR Marfă "se pierde" dacă numărul de concedieri va depăşi 1.480 de persoane, întrucât compania nu va mai avea cu "cine să ducă mai departe contractele".
Liderul sindical a declarat că nu ştie despre concedierile anunţate de fostul ministrul Şova, întrucât acesta a stabilit împreună cu sindicatele că nu pot pleca de la CFR Marfă mai mult de 1.480 de persoane, în caz contrar activitatea companiei fiind afectată.
Compania CFR Marfă, care se află în subordinea Ministerului Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfă din România, cu afaceri de 208 milioane de euro anul trecut.