Victor Ponta anunţă că ElectoRata va fi aprobată astăzi, prin OUG

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Celebra electoRată va fi aprobată în cursul zilei de joi. Premierul Victor Ponta a anunţat că ordonanţa de urgenţă care introduce schema fiscală pentru restructurarea creditelor va fi aprobată în şedinţa de joi a Guvernului.

Extrem de criticată atât de opoziţie cât şi de presă, electoRata, considerată o măsură populistă care, finalmente, va fi benefică mai mult pentru bănci decât pentru cetăţeni şi care îi discriminează pe românii ce nu au credite în favoarea celor ce s-au îndatorat excesiv, va fi aplicată pentru persoanele cu venituri brute din activităţi dependente sub 2.000 de lei pe lună. Deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurările fiind permise până la finele lui 2015, conform ultimului proiect iniţiat de Ministerul Finanţelor, citat de Mediafax.

Potrivit respectivului proiect de OUG, deducerile vor fi aplicate doar veniturilor din activităţi dependente, respectiv "salarii prevăzute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei, inclusiv".

Restructurarea creditelor nu este obligatorie, de electoRată beneficiind doar clienţii care solicită restructurarea de la bănci şi instituţiile financiare nebancare (persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor financiare străine) înscrise în Registrul General de la BNR.

În prima variantă elaborată iniţial de guvern, restructurarea creditelor urma să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate dar nu mai mult de 500 lei a ratelor lunare aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani, deducerea fiscală fiind limitată la 500 de lei pe lună, pe când noul proiect de OUG ridică plafonul deducerii la 900 de lei.

Conform Mediafax, "noul proiect de OUG stabileşte că restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe: a) să fie acordată pentru credite care nu înregistrează întârzieri la plată sau care au întârzieri la plată de cel mult 90 zile; b) să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării, inclusiv valoarea indexării acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent dacă împrumutul respectiv a fost acordat în lei sau în valută, pentru o perioadă de maxim doi ani; c) să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată conform lit.b); d) suma reprezentând diminuarea prevăzută la lit. b) şi preţul finanţării aferent acesteia să fie distribuite uniform pe o durată echivalentă cu cea pentru care a fost acordată diminuarea obligaţiilor de plată, începând cu data de la care nu mai operează diminuarea respectivă, prevăzută la lit. b); e) rata dobânzii aferentă obligaţiilor de plată din perioada de prelungire a duratei iniţiale a creditului (lit. c) nu poate fi mai mare decât rata dobânzii prevăzută de contract la data solicitării acordării restructurării; f) împrumutătorul nu poate majora rata dobânzii sau alte costuri aferente finanţării şi nici impune alte costuri, altfel decât era prevăzut în contract la data solicitării restructurării."

ElectoRata poate fi acordată o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, suma totală amânată la plată trebuind să se înscrie în plafonul maximal de 900 de lei pe lună.

În urma aplicării electoratei, Finanţele estimează un minus de încasări din impozitul pe venit de 975 milioane lei în 2016 şi 1,01 miliarde lei în 2017.