Cel mai bogat român urmărit pentru sustragere de sub sechestru şi spălare de bani
alte articole
Cel mai bogat român, Ioan Niculae, fiica acestuia, fosta soţie precum şi o prietenă apropiată a lui sunt urmăriţi penal de procurorii DIICOT, pentru sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.
Dosarul a fost deschis ca urmare a unor tranzacţii care, conform unor surse judiciare citate de Mediafax, ar fi fost făcute pentru a se evita sechestrarea unor bunuri în dosarul Romgaz-Interagro, în care este investigat Niculae.
Niculae ar fi sustras de sub sechestru mai multe bunuri, "angrenând în această activitate infracţională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se află în relaţii de prietenie, cât şi funcţionari din cadrul Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, susţine DIICOT.
Concret, conform procurorilor DIICOT, Niculae ar fi înstrăinat fără drept, cu complicitatea unor funcţionari de la Cadastru, imobile şi părţile sociale deţinute la firmele sale.
În consecinţă, patronul INTERAGRO, fosta lui soţie, Domniţa Niculae, fiica acestuia, Adina Niculae, şi Nicoleta Toncea, apropiată a omului de afaceri, sunt urmăriţi pentru sustragere de sub sechestru şi spălare de bani iar patronul INTERAGRO, Niculae fiind urmărit penal şi pentru instigare la abuz în serviciu. În dosar sunt vizaţi şi funcţionari de la Cadastru.
Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT şi în martie, pentru a-i fi adus la cunoştinţă faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul în care Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, în calitatea de miniştri ai Economiei, sunt acuzaţi pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlată de Ioan Niculae oferind gaze naturale la preţuri mai mici. Interagro a primit gaze la preţuri subvenţionate, deşi firmele sale aveau datorii mari la bugetul de stat.
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte, în scopul de a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând statului un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Dosarul DIICOT vizează infracţiunea de "complot şi subminarea economiei naţionale", conform hotnews în respectivul dosar fiind acuzaţi zeci de directori din cadrul Ministerului Economiei, ANRE şi Romgaz pentru că ar fi favorizat firma miliardarului Niculae.
Ioan Niculae este sub urmărire penală încă din ianuarie 2012.
Niculae, considerat cel mai bogat român, deţine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari. Omul de afaceri este patron al grupului INTERAGRO şi este cunoscut şi ca finanţator al echipei de fotbal Astra Giurgiu - câştigătoarea Cupei României 2014.
În 2012, Niculae a fost trimis în judecată de DNA în dosarul "mită la PSD", alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Barac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, aceştia fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. Cei patru au fost achitaţi în noiembrie 2013 de Judecătoria Sectorului 1, decizia nefiind însă definitivă.