Pompele de la Fukushima au fost oprite, generând scurgeri de apă contaminată în ocean

Centrala nucleară Fukushima Daiichi.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi. (Captură Foto)

Toate cele opt pompe de drenaj de la centrala nucleară Fukushima 1 au fost închise datorită unei căderi de curent, ducând la o scurge de apă contaminată radioactiv în Oceanul Pacific, a declarat operatorul centralei, conform agenţiei de ştiri RT.

Compania japoneză Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) a raportat pană de curent marţi dimineaţa, conform agenţiei de ştiri Kyodo. Acest incident are loc după o serie de scurgeri toxice raportate în luna februarie, când la un moment dat aproximativ 100 de tone de apă contaminată radioactiv s-au scurs dintr-un bazin al centralei.

Raportul din luna februarie a forţat TEPCO să lanseze un proces de pompare a apei toxice la faţa locului, însă acest proces a început doar vinerea trecută. Luni s-a confirmat că pompele funcţionează, dar marţi dimineaţa, la ora locală 8:45, au fost găsite din nou oprite.

Incidentul şi cantitatea de apă deja scursă sunt în prezent verificate, conform companiei. Pompele sunt folosite pentru a transfera apa contaminată dintr-un canal de drenaj către unul care duce într-un golf artificial situat în faţa centralei, şi este împrejmuit cu un gard.

La începutul acestui an, TEPCO a declarat că mostrele de apă recoltate în luna mai a anului trecut din canalul de drenaj conţineau materiale radioactive. Concentraţia a depăşit limita legală, care este estimată la doar 30 de becquereli de stronţiu-90 radioactiv pe litru.

În general, în perioada mai 2011 şi august 2013, conform unei serii de declaraţii din partea companiei, scurgerile de apă contaminată au făcut ca 20 de trilioane de becquereli de cesiu-137, 10 trilioane de becquereli de stronţiu-90 şi 40 de trilioane de becquereli de tritiu să ajungă în ocean.

Eforturile TEPCO de a controla scurgerile de materiale radioactive au fost criticate de comunitatea globală datorită politicii companiei de reţinere a unor informaţii. În acest an, compania a dezvăluit că, începând cu septembrie 2014, a ascuns unele rapoarte privind nivelurile foarte periculoase de radiaţii existente la centrala afectată, conform RT.

În martie 2011, un seism de magnitudine 9 pe scara Richter şi un tsunami puternic au lovit centrala nucleară de la Fukushima afectând 3 reactoare, ceea ce a dus la mutarea a peste 160.000 de oameni din zonă şi la contaminarea apei, aerului şi produselor alimentare.

Impactul nu este încă pe deplin cunoscut, iar operaţiunile de curăţare a mediului sunt aşteptate să dureze câteva decenii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură