Radiaţiile de la Fukushima pot ucide o fiinţă umană în numai o oră

Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima.
Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima. (youtube.com)

Compania japoneză Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) a declarat că nivelurile de radiaţii la centrala nucleară Fukushima sunt încă suficient de ridicate pentru a ucide o fiinţă umană într-o oră, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Prin intermediul unei evaluări cuprinzătoare asupra centralei, TEPCO a descoperit că nivelurile de radiaţii ale reactorului numărul 1 au variat în ultima perioadă între 7,0 şi 9,7 sieverţi pe oră (suficient pentru a otrăvi o fiinţă umană sănătoasă). La aceste concluzii s-a ajuns după ce compania a inspectat şase locaţii în interiorul principalului bazin de izolare, a declarat Japan Times.

În prima încercare de a monitoriza nivelurile de radiaţii, TEPCO a trimis un robot în interiorul bazinului la sfârşitul săptămânii trecute, estimând că acesta rămâne activ timp de 10 ore. Dar robotul a rămas funcţional doar 3 ore şi a finalizat numai două treimi din sarcinile pe care le-a avut.

Apoi, TEPCO a testat opt dintre angajaţii săi, alături de 36 de muncitori angajaţi de contractori, care au lucrat în interiorul unităţii. Compania a descoperit că doza totală a fost de 1,73 de milisieverţi, suficient pentru a cauza arsuri produse de radiaţii.

Teruaki Kobayashi, purtător de cuvânt al TEPCO, a precizat că evaluarea nu a descoperit niciun fel de probleme majore în zona de intrare ce duce către partea subterană a bazinului de izolare. Acest lucru înseamnă că, în cazul evaluărilor viitoare, va fi mult mai uşor să se înlăture orice depozite nucleare adunate sub bazin, conform Agenţiei Sputnik.

Reactorul numărul 1 a fost unul dintre cele trei reactoare ale centralei de la Fukushima afectate de cutremurul de pământ de magnitudine 9, care a lovit Japonia în 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.