Radiaţii de la Fukushima detectate în apele de coastă ale Canadei
alte articole
Cantităţi nedeterminate de izotopi radioactivi de la dezastrul nuclear din Fukushima au fost detectate pentru prima dată de-a lungul liniei de coastă a provinciei canadiene Columbia Britanică.
În eşantioane prelevate la 19 februarie în dreptul localităţii Ucluelet de pe insula Vancouver din Columbia Britanică (Canada) au fost descoperite urme de cesiu 134 şi cesiu 137, informează Agerpres.
Niciun fel de radiaţii nu au fost detectate la celelalte 59 de locaţii examinate în mod regulat de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite şi Canadei în ultimele 15 luni.
“Nivelul de radioactivitate poate fi periculos şi trebuie să supraveghem cu atenţie oceanele după cea mai însemnată deversare accidentală de agenţi de contaminare radioactivi în oceane din istorie”, a declarat Ken Buesseler, cercetător la WHOI.
Totuşi, Institutul Oceanografic Woods Hole (WHOI) susţine că aceste urme se află sub nivelurile stabilite la nivel internaţional ca fiind o îngrijorare pentru viaţă umană şi marină.
La rândul său, Buesseler a confirmat că acest nivel al radioactivităţii depistate este atât de mic încât înotatul zilnic timp de un an în apele insulei Vancouver i-ar expune pe înotători la o doză de radiaţii de aproape o mie de ori mai scăzută decât în cazul unei radiografii dentare.
Savanţii se aşteaptă ca aceasta să nu fie ultima dată când descoperă consecinţe ale dezastrului de la Fukushima de-a lungul ţărmului nord-american.
În noiembrie 2014, WHOI a semnalat niveluri de radioactivitate comparabile, cauzate de catastrofa de la Fukushima, la circa 160 de kilometri distanţă de coastele nordice ale Californiei, însă de atunci nu s-au mai înregistrat radiaţii mai apropiate de acele cote, conform Agerpres.
În martie 2011, un seism de magnitudine 9 pe scara Richter şi un tsunami puternic au lovit centrala nucleară de la Fukushima şi au afectat 3 reactoare, forţând mutarea a peste 160.000 de oameni şi ducând la contaminarea apei, aerului şi produselor alimentare.
Impactul deplin nu este cunoscut încă, iar operaţiunile de curăţare a mediului sunt aşteptate să dureze câteva decenii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.