Polonia şi statele baltice doresc o prezenţă permanentă a NATO pentru a descuraja Rusia

Soldaţi estonieni participă în 2015 la exerciţiile militare “Hedgehog” ale NATO, la poligonul de trageri Tapa din Estonia.
Soldaţi estonieni participă în 2015 la exerciţiile militare “Hedgehog” ale NATO, la poligonul de trageri Tapa din Estonia. (Captură Foto)

Polonia şi statele baltice au declarat joi că doresc o prezenţă permanentă a NATO pe teritoriul lor pentru a contracara activitatea militară rusă intensificată, iar un document intern polonez a sugerat că problema ar putea fi ridicată în cadrul unui summit care va avea loc în 2016 la Varşovia, conform Moscow Times.

Statele baltice – Letonia, Lituania şi Estonia – au declarat că se pregătesc să ceară în comun alianţei militare vestice să staţioneze permanent o brigadă în regiune. Toate cele trei foste republici sovietice au minorităţi ruse şi se tem că Moscova va lua măsuri pentru a inflama tensiunile locale după o rebeliune pro-rusă în estul Ucrainei.

Propunerile poloneze, conţinute într-un plan aprobat de Biroul Securităţii Naţionale poloneze, subliniază nivelul ridicat al tensiunilor din Europa de Est datorită conflicteleor din Ucraina, soldate până acum cu peste 6.100 de victime, şi care au ridicat temeri în legătură cu expansionismul rusesc.

Au existat, de asemenea, rapoarte privind o activitate militară aeriană şi navală rusă amplificată în regiunea nordică. Moscova, supusă unor puternice sancţiuni economice datorită rolului ei în conflictul separatist ucrainean, neagă că ar avea ambiţii teritoriale şi descrie manevrele militare ca fiind o rutină.

Fostul ministru polonez de Externe Radosław Sikorski a declarat în 2014 că a dorit ca alianţa militară vestică să plaseze două brigăzi puternice – o brigadă NATO în mod normal dispune între 3.000 şi 5.000 de soldaţi – pe teritoriul polonez ca răspuns la ceea ce Occidentul vede drept o intervenţie a Kremlinului în Ucraina. Moscova totuşi neagă cu tărie că ar susţine rebelii separatişti.

Dar NATO a respins ideea unei prezenţe permanente a trupelor sale, întrucât unele state consideră că acest lucru ar reprezenta o încălcare a unui acord semnat în 1997 între Rusia şi NATO cu privire la numărul forţelor aliate care pot fi staţionate în fostele state semnatare ale Tratatului de la Varşovia, Polonia fiind una dintre acele state.

Conform obiectivelor poloneze listate pentru summitul NATO din Varşovia de la mijlocul anului 2016, documentul se referă la “urmărirea unei prezenţe regionale permanente a NATO” şi, menţionat între paranteze, “a unor baze militare cu echipament greu”.

Rusia consideră că orice expansiune şi consolidare a prezenţei NATO la graniţele sale este un act ostil, relatează Moscow Times.

Documentul nu reprezintă un angajament ferm că Polonia va face această cerere în cadrul summitului din 2016. Generalul Stanislaw Koziej, şeful Biroului Securităţii Naţionale, a declarat agenţiei Reuters că poziţia Varşoviei s-ar putea schimba înaintea summitului, de exemplu, dacă Rusia ar respecta prevederile acordului semnat la Minsk pentru pacea din estul Ucrainei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe