Cu ochii aţintiţi spre Rusia, un convoi militar american colindă România
alte articole
Forţele militare americane au început un aşa -zis marş al cavaleriei pe cuprinsul României, pentru a da de înţeles Rusiei că NATO este hotărâtă să restabilească pacea în Ucraina. “Parada” americană va nemulţumi cu siguranţă Rusia, care se opune expansiunii alianţei militare vestice în Europa în apropierea graniţelor sale.
Marşul militar american din România, care a început miercuri, implică peste 350 de soldaţi şi 80 de vehicule militare susţinute de forţa aeriană americană.
Locotenent-colonelul Theodore Johnson a susţinut într-o declaraţie: “Acest eveniment va demonstra relaţia noastră puternică cu România şi capacitatea noastră de a ne deplasa liber de-a lungul liniilor interioare ale alianţei NATO”.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a declarat că acest convoi militar urmăreşte să demonstreze interoperabilitatea dintre statele membre ale NATO.
Marşul a început în sud-estul României, de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, un aeroport aparent folosit de SUA pentru programele secrete ale CIA de detenţii şi extrădări, şi se îndreaptă către Centrul de Instruire din localitatea Cincu, în centrul ţării.
Soldaţii americani vor sosi la centrul de instruire joi şi se vor alătura colegilor lor români, canadieni şi britanici. Un total de 1.500 de soldaţi din 4 state NATO vor participa apoi în zonă la o serie de exerciţii militare în perioada 15 mai – 6 iunie.
NATO a desfăşurat aproximativ 200 de exerciţii militare în estul Europei în 2014, şi a promis că acestea vor continua şi în acest an.
În plus, NATO a anunţat planuri pentru a-şi extinde prezenţa militară în regiune. În luna februarie, miniştrii Apărării din cele 28 de state membre NATO au căzut de acord să înfiinţeze şase posturi noi de comandă şi control în şase ţări est-europene: România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania.
NATO a mai decis să înfiinţeze un nou sediu regional în vestul Poloniei pentru a susţine statele membre nord-estice, precum şi un sediu similar în România pentru membrii din sud-estul Europei.
Statele Unite şi aliaţii săi europeni acuză Rusia de destabilizarea Ucrainei şi de susţinere a rebelilor separatişti care luptă în conflictul ucrainean. Moscova neagă aceste acuzaţii şi a condamnat exerciţiile militare ale NATO, precum şi extinderea prezenţei militare vestice la graniţele ruse.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.