Breedlove: Rusia reprezintă o “provocare globală şi de durată”

Generalul Philip M. Breedlove, Comandatul Suprem al Forţelor Aliate din Europa.
Generalul Philip M. Breedlove, Comandatul Suprem al Forţelor Aliate din Europa. (Captură Foto)

NATO trebuie să urmeze o politică de lungă durată care va descuraja şi contrabalansa o Rusie renăscută care reprezintă o provocare “de durată şi globală” pentru alianţa militară vestică, a declarat miercuri comandantul forţelor NATO în Europa, generalul american Philip M. Breedlove, susţine Moscow Times.

Adresându-se unui grup mic de jurnalişti la o întâlnire a miniştrilor de externe ai NATO în staţiunea turcă Antalya, Breedlove a declarat că ameninţarea reprezentată de Rusia nu este temporară.

“Rusia continuă să folosească toate elementele puterii sale naţionale pentru a constrânge şi influenţa statele vecine şi regionale. Moscova a dezvoltat o forţă [militară] capabilă şi un număr substanţial de arme grele pentru a-şi atinge obiectivele”, a susţinut el.

“Rusia continuă, de asemenea, să desfăşoare exerciţii neanunţate pentru a-şi practica şi demonstra abilităţile de deplasare rapidă a forţelor sale, creând astfel instabilitate printr-o lipsă de transparenţă”, a explicat generalul american.

NATO percepe Rusia ca o ameninţare reală şi în creştere. Breedlove a notat că în prezent capacităţile militare ale Rusiei “se dezvoltă” şi ţara trece printr-un proces semnificativ de modernizare a forţelor sale armate.

Breedlove a subliniat că, din punctul său de vedere, criza din Ucraina nu poate fi rezolvată cu forţa brută. “Rămânem convinşi că cea mai bună cale de a găsi o soluţie acceptabilă şi durabilă pentru acest conflict este printr-o înţelegere politică – una care respectă suveranitatea, integritatea teritorială şi graniţele recunoscute pe plan internaţional ale statului [ucrainean]”, a declarat el.

În plus, Breedlove consideră că întâlnirea de marţi din Soci, dintre secretarul de stat american John Kerry şi preşedintele rus Vladimir Putin constituie un pas făcut în direcţia potrivită.

“Acţiunile vorbesc mai mult decât cuvintele şi acum este momentul ca toţi cei care au venit la masa discuţiilor ... să fie atenţi la acordul de la Minsk pentru a găsi o soluţie în aceste momente şi apoi să poarte conversaţii mai ample”, a adăugat Breedlove.

În ciuda eforturilor diplomatice, NATO a înregistrat activităţi militare ruseşti continue în estul Ucrainei şi nu a exclus perspectiva unei noi ofensive a rebelilor pro-ruşi în această vară.

“În trecut, atunci când nu au mai avut loc atacuri sau în timpul acordurilor temporare de încetare a focului sau sărbători religioase, am observat pe partea estică a liniei de contact diverse operaţiuni de pregătire, antrenare, poziţionare, reaprovizionare, deplasare de resurse, deplasarea capacităţilor de apărare antiaeriană, şi creşterea structurilor de comandă şi control. La scurt timp după aceea, am văzut o ambuscadă”, a adăugat Breedlove, conform Moscow Times.

În 15 martie, postul de televiziune rus de stat Rossia-1 a difuzat un documentar despre anexarea Crimeei, intitulat "Crimeea: Calea către Patria Mamă", ce a inclus un interviu cu şeful de la Kremlin, care nu a mai fost dat până atunci. Fiind întrebat dacă Moscova era pregătită în timpul crizei crimeene să plaseze forţele nucleare ruse în stare de alertă, Putin a răspuns: “Am fost pregătiţi să facem acel lucru.”

Referitor la acea declaraţie, Breedlove a susţinut miercuri: “Cred că aceste remarci au fost făcute cu un scop – să trimită un mesaj. Cred că aceste remarci au fost făcute pentru a ne determina să luăm o pauză în procesul de luare a deciziilor noastre.”

În acelaşi timp, se pare că NATO a ascultat cu atenţie tot ceea ce a declarat conducerea rusă. “Iau în serios tot ceea ce afirmă ruşii şi câteva dintre aceste remarci [în legătură cu forţele nucleare] au fost făcute de către oameni serioşi din guvernul lor”, a concluzionat Breedlove.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe