Rusia şi China desfăşoară manevre în Marea Neagră înainte de exerciţiile navale din Mediterană

Navele marinelor rusă şi chineză au desfăşurat manevre şi exerciţii de apărare antiaeriană în Marea Neagră înainte să pătrundă în Mediterană, a declarat joi Igor Digalo, şeful serviciului de presă al Marinei ruse, conform agenţiei de presă Sputnik.
Distrugătorul Moskva în portul Sevastopol. (en.wikipedia.org)
Andrei Popescu
15.05.2015

Navele marinelor rusă şi chineză au desfăşurat manevre şi exerciţii de apărare antiaeriană în Marea Neagră înainte să pătrundă în Marea Mediterană, a declarat joi Igor Digalo, şeful serviciului de presă al Marinei ruse, conform Sputnik.

“Prezenţa Chinei în această parte a lumii este un fenomen nou în relaţiile internaţionale, determinat de nivelul ridicat de asociere strategică la care au ajuns în ultima vreme Rusia şi China”, a declarat Andrei Kokoşin, fost secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei şi în prezent decan al Facultăţii de Politică Internaţională a Universităţii din Moscova.

Joi, distrugătorul “Moscova”, nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, a pornit de la baza Sevastopol pentru a participa la primele exerciţii navale ruso-chineze în Mediterană.

Aceste exerciţii vor avea loc între 17 şi 21 mai şi vor include aproximativ 10 nave din partea ambelor ţări. În program, vor fi incluse exerciţii cu muniţie reală în marea strategică care conectează Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

“Înainte să pătrundă în strâmtori, navele ruse şi chineze au desfăşurat exerciţii de pregătire specifice punctelor înguste de trecere”, a declarat Digalo.

Scopul declarat al acestor exerciţii este acela al consolidării cooperării dintre China şi Rusia şi de întărire a capacităţii lor de luptă pentru a putea respinge ameninţările maritime.

“Programul de dezvoltare a Flotei de la Marea Neagră până în anul 2020 prevede echiparea acesteia cu încă cel puţin 50 de ambarcaţiuni de diferite clase”, iar până la sfârşitul anului 2016 va avea în dotare încă şase noi submarine, a declarat miercuri vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Zelezniak, conform Agerpres.

Zelezniak a mai declarat că “am recuperat controlul asupra Mării Negre, am recuperat controlul asupra Mării Mediterane”, adăugând că acest lucru va reprezenta o mare provocare pentru cei care se consideră “stăpânii” acestor două mări.

Totuşi, aceste exerciţii au loc într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Occident au atins un nivel coborât atins numai în timpul Războiului Rece – situaţie determinată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi a implicării acesteia din urmă în conflictul separatist care a izbucnit în urmă cu un an în estul Ucrainei.

NATO îşi consolidează de asemenea prezenţa militară în estul Europei, atrăgând critici din partea Rusiei, care a declarat că nu doreşte ca alianţa militară vestică să se apropie atât de mult de graniţele sale.

Miercuri, NATO şi-a manifestat îngrijorarea faţă de comasarea militară a Rusiei în Crimeea, precum şi faţă de declaraţiile Moscovei că ar putea instala chiar şi arme nucleare în peninsula anexată de la ucraineni.

NATO trebuie să urmeze o politică de lungă durată care va descuraja şi contrabalansa o Rusie renăscută care reprezintă o provocare “de durată şi globală” pentru alianţa militară vestică, a declarat miercuri comandantul forţelor NATO în Europa, generalul american Philip M. Breedlove, susţine Moscow Times.

“Rusia continuă să folosească toate elementele puterii sale naţionale pentru a constrânge şi influenţa statele vecine şi regionale. Moscova a dezvoltat o forţă [militară] capabilă şi un număr substanţial de arme grele pentru a-şi atinge obiectivele”, a susţinut Breedlove.

“Rusia continuă, de asemenea, să desfăşoare exerciţii neanunţate pentru a-şi practica şi demonstra abilităţile de deplasare rapidă a forţelor sale, creând astfel instabilitate printr-o lipsă de transparenţă”, a explicat generalul american.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor