SUA îi cere lui Putin să respecte acordul de pace din Ucraina

Secretarul  de stat american John Kerry se adresează în cadrul întâlnirii  miniştrilor de externe ai NATO în Antalya, Turcia, 13 mai 2015.
Secretarul de stat american John Kerry se adresează în cadrul întâlnirii miniştrilor de externe ai NATO în Antalya, Turcia, 13 mai 2015. (Captură Foto)

După ce discuţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin au crescut speranţele pentru reducerea tensiunilor din Kremlin şi Occident, secretarul de stat american John Kerry a avertizat miercuri Rusia că acum este un moment critic pentru implementarea fragilului acord pentru pacea din Ucraina.

Adresându-se în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai NATO în oraşul sudic Antalya din Turcia, la câteva ore după întâlnirea cu Putin la Soci, Kerry a declarat că alianţa militară vestică susţine în unanimitate importanţa respectării de către Moscova a acordului de pace încheiat la Minsk în 12 februarie 2015.

Kerry a adăugat că este de asemenea “critic” că observatorilor din OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) să li se permită să intre în zonele de conflict pentru a monitoriza implementarea acordului.

Intensitatea luptelor din estul ucrainean controlat de separatiştii pro-ruşi a scăzut de la semnarea acordului de la Minsk dar ciocnirile şi violenţele rămân frecvente.

Întâlnirea de la Soci a durat aproximativ 4 ore şi, chiar dacă nu a fost înregistrat un progres concret, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că discuţiile au ajutat cele două tabere “să se înţeleagă mai bine”. A fost prima vizită oficială americană de nivel înalt în Rusia de la izbucnirea conflictului din Ucraina în 2014.

Kerry a declarat în Antalya că Statele Unite şi aliaţii săi NATO ar prefera să nu menţină sancţiunile împotriva Rusiei dar că sunt nevoite să o facă pentru a asigura pacea în Ucraina.

“Aceasta este o oportunitate enormă pentru că acest conflict ... să găsească o cale de certitudine şi rezoluţie”, a declarat Kerry.

“Şi sperăm foarte mult că preşedintele Putin, Rusia şi separatiştii vor veni să lucrăm împreună cu Ucraina pentru a implementa pe deplin acordul [de la Minsk] şi pentru a realiza un progres”, a susţinut Kerry.

“Preferăm să nu avem sancţiuni, dar sancţiunile vor rămâne în vigoare într-un efort de a securiza pacea pe care toţi o doresc în Ucraina”, a adăugat secretarul de stat american.

În plus, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat Rusia că trebuie să oprească imediat suportul său pentru separatişti şi să retragă armele grele din zona de conflict.

“Acum este momentul să acţionăm... există o urgenţă când vine vorba de implementarea acordului de la Minsk”, a declarat Stoltenberg.

Miniştrii de externe ai NATO se întâlnesc pentru două zile în staţiunea turcă, pentru prima dată din 2011 când o astfel de întâlnire a fost organizată în afara Bruxelles-ului, adaugă Yahoo News.

Dar Kerry va părăsi această întâlnire mai devreme pentru a participa la un summit al liderilor din Golf, care este găzduit de preşedintele american Barack Obama.

Găzduind întâlnirea miniştrilor NATO, premierul turc Ahmet Davutoglu a criticat dur comportamentul Rusiei în Ucraina în ciuda faptului că ţara sa menţine în continuare legături calde cu Moscova.

“Nu ar trebui să uităm suferinţa poporului ucrainean”, a declarat Davutoglu, adăugând că anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 “nu poate fi acceptată sub nicio formă” şi că este “crucial” să se împiedice izolarea tătarilor crimeeni din peninsulă care vorbesc limba turcă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe