Serbia nu va aplica sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele sârb Tomislav Nikolic.
Preşedintele sârb Tomislav Nikolic. (ANDREJ ISAKOVIC / AFP / GettyImages)

Serbia îşi va păstra poziţia neutră şi nu va aplica niciun fel de sancţiuni împotriva Rusiei, a declarat miercuri preşedintele sârb Tomislav Nikolic.

Nikolic a făcut aceste remarci în timpul unei întâlni în Belgrad cu Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a Parlamentului rus).

“Ne vom menţine poziţia că Rusia şi UE ar trebui să îşi rezolve neînţelegerile prin discuţii şi suntem pregătiţi să folosim preşedinţia sârbă în cadrul OSCE pentru a contribui la găsirea unei soluţii complete pentru criza din Ucraina”, a susţinut Nikolic, conform serviciului său de presă.

Preşedintele sârb “a făcut apel la companiile ruse să investească în producţia agricolă din Serbia şi a subliniat faptul că fermierii din această ţară pot obţine o calitate ridicată a producţiei dar că le lipseşte capitalul necesar.”

Nikolic şi-a exprimat, de asemenea, regretul faţă de abandonarea proiectului pentru gazoductul South Stream şi a declarat că acest lucru reprezintă o pierderea irecuperabilă pentru Serbia, conform site-ului de ştiri B92.

În timpul întâlnirii, Matvienko şi-a exprimat satisfacţia faţă de evoluţia relaţiilor prietenoase dintre Serbia şi Federaţia Rusă, adăugând că acest lucru este, într-o măsură semnificativă, şi “o reflectare a prieteniei dintre preşedintele Nikolic şi preşedintele [rus Vladimir] Putin.”

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi s-a implicat cu soldaţi şi arme în conflictul separatist care a izbucnit ulterior în estul Ucrainei. Moscova neagă aceste acuzaţii, în ciuda faptului că Occidentul susţine că există dovezi puternice care susţin contrariul.

Conflictul separatist din estul Ucrainei a luat până acum vieţile a peste 6.100 de oameni şi, în ciuda unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk, riscul reizbucnirii războiului este ridicat datorită repetatelor încălcări ale prevederilor acordului de către ambele părţi.

NATO a declarat miercuri în timpul unei întâlniri a miniştrilor săi de externe în staţiunea turcă Antalya că este îngrijorată în privinţa comasării militare ruse în Crimeea precum şi în privinţa afirmaţiilor Moscovei că Rusia ar putea amplasa arme nucleare în peninsula de la Marea Neagră, dacă consideră că acest lucru ar fi necesar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe