Consiliul Europei deschide semnarea Convenţiei împotriva traficului de organe umane
alte articole
La conferinţa internaţională ce a avut loc între 25-26 martie 2015 la Santiago de Compostela în Spania, Consiliul Europei a deschis pentru semnare Convenţia împotriva traficului de organe de origine umană, care invită guvernele să criminalizeze prelevarea ilicită de organe de origine umană.
Convenţia Consiliului Europei împotriva traficului de organe umane (Council of Europe Convention against Trafficking in Human Organs), care este primul tratat internaţional pentru combaterea traficului de organe, a fost deschiă spre semnare la conferinţa internaţională pe care Consiliul Europei şi guvernul spaniol au organizat-o în Santiago de Compostela între 25 şi 26 martie 2015.
Anul trecut, după ce Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a adoptat în luna iulie o convenţie internaţională care vizează sancţionarea penală a traficului de organe de origine umană în scopul transplantării, protecţia victimelor şi facilitarea cooperării la nivel naţional şi internaţional în scopul de a acţiona în justiţie persoanele responsabile de acest tip de trafic, Spania a propus organizarea unei ceremonii de deschidere pentru semnarea acesteia până la sfârşitul anului 2014/începutul anului 2015.
Conferinţa a întrunit peste 200 de experţi guvernamentali, judecători, procurori, forţe de poliţie, profesionişti din domeniul sănătăţii, factorii de decizie şi cadre academice pentru a-şi împărtăşi opiniile şi abordările în lupta împotriva traficului de organe umane. Printre obiectivele conferinţei, care a fost deschisă spre semnare în prima zi de desfăşurare, s-au aflat şi discuţiile despre beneficiile şi provocările convenţiei, cât şi încurajarea statelor să o semneze şi s-o ratifice.
Participanţii au analizat fenomenul traficului de organe umane şi infracţiunile prevăzute de Convenţie, care îşi propune să devină un standard global. Ei au examinat, de asemenea, profilurile victimelor şi infractorilor traficului de organe umane, responsabilităţile cadrelor medicale şi modalităţile de protecţie a victimelor.
Prevederile Convenţiei
Convenţia, care a fost adoptată la 9 iulie 2014 de către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, reprezentând 47 state membre, oferă un cadru cuprinzător pentru a defini traficul de organe umane drept o infracţiune, pentru a proteja victimele şi de a urmări penal infractorii. Aceasta incriminează prelevarea ilicită de organe umane de la donatori vii sau decedaţi şi utilizarea lor pentru transplantare sau în alte scopuri, precum şi alte acţiuni conexe.
Convenţia invită guvernele de a stabili ca fiind o infracţiune penală prelevarea ilicită a organelor de origine umană de la donatori în viaţă sau decedaţi dacă:
1. dacă prelevarea este realizată fără acordul liber, informat şi special al donatorului în viaţă sau decedat, sau în cazul donatorului decedat, fără ca prelevarea să fi fost autorizată în temeiul legislaţiei interne;
2. dacă, în schimnul prelevării de organe, donatorul în viaţă, sau, o persoană terţă, ar obţine un profit sau un avantaj comparabil;
3. dacă, în schimbul prelevării de organe de la un donator decedat, o persoană terţă ar obţine un profit sau un avantaj comparabil.
De asemenea, Convenţia prevede măsuri de protecţia şi de despăgubire a victimelor, precum şi măsuri de prevenire destinate să garanteze transparenţa şi un acces echitabil la serviciile de transplantare.
Tratatul mai prevede măsuri de asigurare a transparenţei sistemelor naţionale de transplant şi accesului echitabil la transplanturi. Acesta oferă o oportunitate pentru acţiuni concertate la nivel global prin armonizarea legislaţiei naţionale şi pune bazele pentru cooperarea transfrontalieră.
Având în vedere domeniul de aplicare la nivel mondial, Convenţia va fi deschisă pentru semnare de către statele membre şi statele non-membre ale Consiliului Europei. România nu se află printre primele 14 state care au semnat Convenţia, în cadrul conferinţei de nivel înalt, organizată în Santiago de Compostela.
Traficul de organe umane este o problemă de proporţii globale care încalcă drepturile şi demnitatea umană, fiind şi o ameninţare gravă la adresa sănătăţii publice. Acesta este adesea legat de crima organizată transnaţională, care profită de situaţia vulnerabilă a donatorilor, şi apare în contextul incapacităţii ţărilor de a face faţă nevoilor de transplant ale pacienţilor lor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10.000 de transplantări sunt efectuate în fiecare an pe piaţa neagră.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Gina Sturdza este traducătoarea volumelor "Recoltarea Sângeroasă - Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor" şi "Organele statului - Abuzul transplanturilor în China".