Stoltenberg: Georgia face încă un pas spre NATO
alte articole
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a întărit speranţele Georgiei pentru intrarea ei în alianţa militară vestică lăudând colaborarea şi legăturile mai apropiate ale acesteia cu alianţa în anii recenţi. Stoltenberg a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite efectuate luni de preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili la sediul NATO din Bruxelles, susţine Internaţional Business Times.
Fosta republică sovietică este încă prinsă într-o dispută cu Rusia în privinţa republicilor sale separatiste Oseţia de Sud şi Abhazia, care s-au rupt de Georgia cu ajutorul Moscovei. Oseţia de Sud a fost locul unui scurt război cu Rusia în 2008 şi NATO este precaută în privinţa acceptării unui nou membru care este implicat activ într-o confruntare cu Rusia şi care şi-a pierdut controlul asupra unei importante părţi din teritoriul său.
“Georgia este mai aproape de a intra în NATO”, i-a declarat Stoltenberg lui Margvelaşvili. “Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu voi pe această cale.”
Războiul de cinci zile dintre Georgia şi Rusia din 2008 a apropiat şi mai mult Georgia de Europa şi, deşi nu este un membru al alianţei, ţara a avut un rol semnificativ în operaţiunile NATO. Georgia este în prezent cel de-al doilea contributor pentru misiunea din Afganistan, pe care NATO o numeşte acum Resolute Support.
NATO a numit Georgia drept un partener “cu o oportunitate îmbunătăţită” în cadrul summitului din Wales din 2014 şi a creat de asemenea aşa numitul “pachet Georgia-NATO” pentru a întări armata micuţei ţări. Iar în acest an, NATO va deschide Centrul pentru Pregătire şi Evaluare NATO-Georgia, care “va îmbunătăţi abilitatea trupelor noastre de a lucra împreună”, a declarat Stoltenberg.
Întărirea relaţiei dintre NATO şi Georgia ar putea avea o mare importanţă pentru Ucraina, care este implicată într-un război vechi de peste un an cu separatiştii susţinuţi de ruşi în regiunile estice ucrainene Lugansk şi Doneţk. La fel ca şi în cazul Georgiei, Ucraina are la rândul său relaţii apropiate cu NATO şi ar putea face demersuri pentru o intrare oficială în alianţă în viitor, în ciuda puternicei opoziţii din partea Kremlinului.
Fostele republici sovietice Lituania, Letonia şi Estonia, alături de foste state satelit ale URSS în estul Europei, se află deja în NATO.
Mai mult, ministrul georgian de externe Tamar Beruceaşvili a declarat că ţara sa aşteaptă rezultate concrete de la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Riga, în special în ceea ce priveşte eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii săi.
“Pentru UE, ca şi pentru ţările partenere ale UE, inclusiv pentru Georgia, acest summit va avea o importantă esenţială. Trebuie să ne asigurăm că summitul va transmite un mesaj puternic şi de angajament comun privind viitorul european al regiunii noastre şi măsuri concrete în această privinţă. Eliminarea vizelor pentru Georgia va fi un aspect important”, a declarat Beruceaşvili.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.