Polonia distruge monumentele Armatei Ruse. Kremlinul supărat

Rusia a emis un protest pe lângă guvernul polonez, criticând planurile acestuia de demolare a monumentelor dedicate Armatei Ruse, afirmând că Varşovia duce un război împotriva statuilor dedicate eroului sovietic.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine că cel puţin 10 monumente au fost distruse în Polonia anul trecut.

Protestul Rusiei este legat de un memorial din oraşul Pieniezno dedicate generalului sovietic Ivan Cherniakhovski, care a fost împuşcat mortal în februarie 1945 în timpul luptelor.

Monumentele dedicate Armatei Roşii „de eliberare” au devenit din ce în ce mai nepopulare în Polonia de-a lungul vremurilor, fiind deseori profanate, pe măsură ce rolul nefast al trupelor sovietice în Polonia a devenit tot mai cunoscut.

Rusia lui Stalin a ocupat în 1939 o parte a Poloniei. În special detaliile masacrului de la Katyn, comandat, aparent, de Lavrenti Beria, incident în care armata sovietică a omorât 22 de mii de ofiţeri polonezi luaţi prizonieri, o parte a elitei armatei şi societăţii civile, a stârnit puternice resentimente din partea polonezilor. Gropile comune au fost descoperite în 1943, însă Rusia a negat ani de-a rândul implicarea în masacrul de la Katyn, dând vina pe trupele Germaniei.

Rusia nu consideră nici acum incidentul drept crimă de război sau genocid, deşi a recunoscut implicarea armatei sovietice. Ancheta Rusiei, din 1991, a fost oprită brusc, pe motiv că cei care au comis atrocităţile erau decedaţi. În 2010, Duma de Stat a emis o declaraţie condamnându-l pe Stalin şi alţi oficiali implicaţi în masacru.

Rusia susţine, însă, că demolarea monumentelor sovietice în Polonia încalcă un acord semnat în 1994 între cele două ţări.

Ministrul polonez de externe susţine însă că acordul se referă la cimitire militare, care sunt în grija statului, monumentele fiind în administrarea autorităţilor locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe