Parlamentul a aprobat, în unanimitate, înfiinţarea a doua structuri NATO în Garnizoana Bucureşti

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Parlamentul a aprobat marţi, în unanimitate, cu 283 de voturi "pentru", solicitarea înaintată de preşedintele Klaus Iohannis privind aprobarea înfiinţării Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti, informează Mediafax. Şeful statului ceruse acest lucru printr-o scrisoare trimisă pe 18 mai.

"Vă adresez rugămintea ca, în temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, să supuneţi spre aprobare Parlamentului României înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, sub denumirea MULTINATIONAL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti", scria atunci Klaus Iohannis.

Preşedintele susţine că, "în contextul crizei din Ucraina, al acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse în regiune şi a măsurilor NATO prin care se doreşte reconfigurarea posturii militare strategice de apărare şi descurajare a Alianţei, summitul NATO din Marea Britanie a reprezentat un reper pentru testarea solidarităţii Alianţei în ceea ce priveşte reafirmarea angajamentului pentru apărarea colectivă".

Potrivit scrisorii semnate de şeful statului, pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite la summit, trebuie constituite, pe teritoriul aliaţilor din Est (România, Bulgaria, Polonia şi cele trei ţări baltice), Unităţile de integrare a Forţelor NATO, şi acceptarea ofertei României de constituire şi operaţionalizare a Comandamentului multinaţional de Divizie Sud -Est.

"Comandamentul multinaţional de Divizie Sud- Est va prelua coordonarea entităţilor Unităţii de integrare a Forţelor NATO dispuse pe teritoriul României şi Bulgariei, fiind în măsură să asigure comanda şi controlul într-o operaţiune de tip art.5 în flancul de sud-est al zonei de responsabilitate a NATO şi va fi pus la dispoziţia Alianţei începând cu anul 2016 - capacitatea operaţională iniţială şi în 2018 - capacitatea operaţională finală", se mai precizează în scrisoare.

Deputatul Nicolae Mircovici, secretarul Biroului Permanent, a precizat, luni, după şedinţa conducerii Camerei, că scrisoarea lui Iohannis a fost trimisă Birourilor Permanente reunite pentru ca Parlamentul este cel care trebuie să o aprobe.

Mircovici a explicat că unitatea de integrare a forţelor este o structură care realizează cooperarea între structurile militare ale diferitelor ţări care vor fi prezente aici şi forţele armate române.

"Este vorba de apărare colectivă şi nu de intervenţie în cazul în care o ţară este atacată, articolul 5, ci este vorba de apărare colectivă. (...) Comandamentul multinaţional de divizie este o structură care va putea dirija forţele la nivel de divizie, deci mai multe brigăzi care pot fi comandamentul multinaţional", a mai precizat Mircovici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne