NATO plănuieşte să extindă forţa de reacţie rapidă în Europa la 40.000 de soldaţi

Unităţi ale forţei de reacţie rapidă a NATO.
Unităţi ale forţei de reacţie rapidă a NATO. (Captură Foto)

NATO plănuieşte să extindă forţa sa de reacţie rapidă în Europa la aproximativ 40.000 de soldaţi, de 10 ori mai mult decât forţa desfăşurată iniţial în 2014. Această forţă va fi staţionată în principal în apropierea graniţelor ruseşti.

“Miniştrii de apărare ai NATO ... vor lua o decizie asupra creşterii puterii şi capacităţii Forţei de Răspuns a NATO (NRF) de la 13.000 la 30.000 sau 40.000 de soldaţi”, a declarat luni secretarul general al alianţei militare Jens Stoltenberg, fiind citat de agenţia de ştiri RT.

Această forţă de reacţie rapidă, care va include forţe speciale şi echipe de intervenţie rapidă, vor fi sub comanda a 6 centre operaţionale ce vor fi stabilite în România, Bulgaria, Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania.

Conform raportului, decizia NATO asupra modelării forţei militare va fi anunţată oficial în timpul unei întâlniri a miniştrilor de apărare ai NATO care va avea loc la Bruxelles în perioada 24-25 iunie.

Forţa de reacţie rapidă, scrie în raport, a desfăşurat deja primele sale manevre, numite Noble Jump, în Polonia. Stoltenberg a susţinut că noile exerciţii militare reprezintă “cea mai mare consolidare” a apărării alianţei de la Războiul Rece încoace, insistând că NATO înfruntă provocări din partea unei Rusii mult mai agresive.

Tensiunile dintre Est şi Occident rămân în continuare puternice din cauza crizei din Ucraina, unde rebelii separatişti susţinuţi de Kremlin au capturat mai multe teritorii în estul ţării, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în aprilie 2014.

Aceste tensiuni s-au amplificat şi mai mult după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.