Statele Unite vor amplasa armament greu în România

Statele Unite vor amplasa tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în şase ţări est-europene - România, Bulgaria, Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, a anunţat marţi secretarul american al Apărării, Ashton Carter, potrivit Reuters.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter. (Captură Foto)
Andrei Pricopie
23.06.2015

Statele Unite vor amplasa tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în şase ţări est-europene - România, Bulgaria, Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, a anunţat marţi secretarul american al Apărării, Ashton Carter, potrivit Reuters.

Aflat într-o vizită la Tallinn, a declarat că statele baltice, alături de Bulgaria, România şi Polonia, au fost de acord să găzduiască echipamentele militare americane. O parte din aceste echipamente vori fi de asemenea amplasate în Germania.

După ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea anul trecut, liderii NATO au convenit să intensifice activitatea alianţei în flancul estic şi să stocheze acolo echipament pentru situaţii de urgenţă.

Statele Unite nu au dezvăluit, însă, în mod oficial unde anume în Europa va fi amplasat echipamentul, dar ştirile despre planificarea militară au declanşat un răspuns furios din partea Kremlinului înaintea călătoriei lui Carter în Europa.

Un oficial al Ministerului Apărării rus a declarat că staţionarea de tancuri şi arme grele în statele membre NATO, la frontiera Rusiei, ar fi cea mai agresivă acţiunea a SUA de la Războiul Rece. La rândul său, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va îmbogăţi arsenalul nuclar cu peste 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an.

La rândul său, Ashton Carter a denunţat "retorica" Rusiei care implică armele nucleare.

Potrivit informaţiilor furnizate de armata americană, pre-poziţionarea Statelor Unite ar include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de lupta Bradley si obuziere autopropulsate.

Cantitatea de echipamente stocate temporar în fiecare ţară ar fi suficientă pentru a susţine fie o companie de aproximativ 150 de soldaţi, sau un batalion de aproximativ 750 de soldaţi. O mare parte din echipament se află deja în Europa, au dezvăluit oficialii.

Moscova neagă furnizarea de trupe sau arme separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, dar ţările NATO vecine, în special statele baltice, care au minoritati ruse, se tem că Rusia ar putea instiga la nemulţumiri pe teritoriile lor.

Oficialii americani susţin că Ucraina a ilustrat importanţa pe care ar putea-o avea contracararea "războiului hibrid" - un amestec de trupe neidentificate, propagandă şi presiuni economice pe care Rusia l-ar fi folosit acolo.

Aceasta implică, de asemenea, un război cibernetic. Carter a anunţat, de asemenea, că are în plan să lucreze cu o bază cibernetică NATO amplasată în Estonia pentru a ajuta aliaţii să dezvolte strategii de apărare cibernetică şi de protecţie a infrastructurilor critice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor