Introducerea educaţiei sexuale în şcoli naşte controverse. ONG-urile scriu miniştrilor Bănicioiu şi Câmpeanu

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a anunţat pe 25 mai că a discutat cu ministrul Educaţiei despre introducerea orelor de Educaţie sanitară, obligatorii de la clasa I şi până la a XII-a. 19 ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă prin care le cer miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii să promoveze în şcoli abstinenţa până la căsătorie, ca fiind cel mai bun lucru pentru sănătatea copiilor. Şi Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei Studenţi pentru Viaţă, arată într-o scrisoare deschisă adresată Miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii de ce abstinenţa este cea mai bună soluţie pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuală.
Sorin Cîmpeanu (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
22.06.2015

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a anunţat pe 25 mai că a discutat cu ministrul Educaţiei despre introducerea orelor de Educaţie sanitară, obligatorii de la clasa I şi până la a XII-a. 19 ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă prin care le cer miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii să promoveze în şcoli abstinenţa până la căsătorie, ca fiind cel mai bun lucru pentru sănătatea copiilor. Şi Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei Studenţi pentru Viaţă, arată într-o scrisoare deschisă adresată Miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii de ce abstinenţa este cea mai bună soluţie pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuală şi pentru protejarea sănătăţii tinerilor.

Organizaţiile societăţii civile arată în scrisoarea deschisă că ”în acest moment, la nivel mondial, nu există niciun indicator care să garanteze eficienţa unui program de educaţie sexuală comprehensivă în şcoli, ci mai degrabă dimpotrivă. În Marea Britanie, ţară cu experienţă de 30 de ani în domeniu, situaţia s-a înrăutăţit în urma introducerii acestei materii. Conform datelor UNICEF şi ONU, în Polonia, o ţară apropiată României, unde educaţia sexuală este absentă din şcoli, rata natalităţii la adolescentele între 15-19 ani este mult mai mică decât în SUA, Canada sau Marea Britanie, acolo unde se predă această materie de zeci de ani”.

”Sexualitatea nu este un subiect simplu de abordat. Copiii noştri au nevoie de discuţii clare, bazate pe date şi realităţi, nu de lozinci şi îndemnuri la libertate sexuală de la orice vârstă, cu oricâţi parteneri şi indiferent de sex, nu de prelegeri despre homofobie şi identitate de genCredem că implicarea mamelor şi a taţilor în munca de educare a copiilor în acest domeniu este absolut necesară, mai ales că ei sunt singurii care pot aprecia corect gradul de dezvoltare fizică şi psiho-emoţională al copiilor lor şi momentul optim al acestor discuţii”, se mai arată în comunicat. Autorii subliniază faptul că ”părinţii sunt primii şi cei mai importanţi educatori ai copiilor. Părinţii au dreptul de a decide asupra aspectelor care privesc educaţia minorilor, mai ales în probleme atât de sensibile.”

La rândul ei, Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei Studenţi pentru Viaţă, arată că în prezent SUA alocă 50 de milioane de dolari anual pentru educaţia pentru abstinenţă, din cauza poverii financiare mari pe care înmulţirea cazurilor de boli cu transmitere sexuală o pune pe sistemul public de sănătate.

Epoch Times prezintă cititorilor săi textul integral al scrisorii deschise adresate de preşedinta SPV Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi Ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu:

”Domnilor Miniştri,

În data de 9 iunie 2015, 19 ONG-uri au scris Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei Naţionale, cerând să evite introducerea în programa şcolară a unor ore de educaţie sexuală bazate pe o abordare ideologizată, care promovează în rândul adolescenţilor sexualitatea detaşată de consecinţele psiho-somatice şi sociale fireşti. Scrisoarea atrăgea atenţia că cea mai bună metodă de protejare a sănătăţii copiilor este să îi înveţi să evite riscurile pentru sănătatea fizică şi emoţională asociate cu debutul precoce al relaţiilor sexuale.

Pe 12 iunie, ca răspuns la aceasta, alte 14 ONG-uri, care nu împărtăşesc aceeaşi viziune, au solicitat demisia unui consilier al Ministrului Educaţiei Naţionale (Romeo Moşoiu, n.r). Motivul invocat a fost că acesta făcea parte dintr-una din organizaţiile semnatare ale sesizării de mai sus. S-a susţinut că un astfel de funcţionar, care e şi membru într-o organizaţie care militează pentru o educaţie sănătoasă a copiilor, s-ar găsi în situaţie de incompatibilitate, deoarece nu este echidistant faţă de toate ofertele şi propunerile educaţionale.

Domnilor Miniştri,

De fapt, miza cererii demisiei nu vizează eventualul statut de „conflict de interese” al respectivului consilier din Ministerul Educaţiei Naţionale. Principala organizaţie care cere demisia este APADOR-CH, care susţine că apără drepturile omului. Dacă apără drepturile omului, această organizaţie ar trebui să fie prima care ştie că nu poate fi pedepsită o persoană care nu a fost judecată. Miza reală a acestei cereri este cu totul alta, şi anume intimidarea oricărei persoane cu funcţie publică ce ar mai putea îndrăzni de acum încolo să promoveze educaţia pentru familie.

Domnilor Miniştri,

Organizaţiile care cer demiterea unui consilier de ministru susţin că sunt îngrijorate de rata crescută de incidenţă a sarcinii la tinere şi că aceasta se poate remedia numai printr-o educaţie sexuală şi contraceptivă adecvată. De aceea, am simţit nevoia să vă scriem, aducând mărturia noastră cu privire la această situaţie. Specificul activităţii asociaţiei noastre, Studenţi pentru viaţă, care ajută mamele tinere în criză de sarcină, ne-a confruntat tocmai cu realitatea faptului că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, a avortului la adolescente o reprezintă fidelitatea partenerilor.

În ciuda educaţiei sexuale contraceptive din cele mai dezvoltate ţări occidentale, statisticile arată o creştere îngrijorătoare a ratei de incidenţă a bolilor cu transmitere sexuală tocmai pe segmentul de vârstă al tinerilor.

Această constatare empirică a noastră, provenită din interacţiunea cu beneficiarele asociaţiei de-a lungul anilor, a fost de curând validată chiar de CDC, Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, care, în “Instrucţiunile de tratament al bolilor cu transmitere sexuală” din 2015, identifică abstinenţa (alături de monogamie) ca fiind “cea mai eficientă modalitate de evitare a transmiterii BTS-urilor”.

Domnilor Miniştri,

O discuţie despre educaţia pro-familie ca politică publică se poate face doar pe baze documentare serioase. De exemplu, în prezent, SUA alocă 50 de milioane de dolari anual pentru educaţia pentru abstinenţă, iar acest fapt se bazează pe existenţa unor statistici referitoare la povara financiară pe care înmulţirea cazurilor de boli cu transmitere sexuală o pune pe sistemul public de sănătate. Pentru că, în ultimele decenii, în ciuda educaţiei sexuale contraceptive din cele mai dezvoltate ţări occidentale, statisticile arată o creştere îngrijorătoare a ratei de incidenţă a bolilor cu transmitere sexuală tocmai pe segmentul de vârstă al tinerilor.

În aceste condiţii, nu putem decât să ne exprimăm consternarea că cineva solicită pedepsirea unui consilier care propune o măsură care în SUA este adoptată de un număr mare de şcoli şi finanţată de la bugetul de stat.

Domnilor Miniştri,

Există studii şi sondaje care atestă faptul că tinerii români, ca şi cei de pe alte meridiane, îşi doresc cel mai mult o relaţie stabilă şi de lungă durată cu persoana iubită, împlinită prin întemeierea unei familii. Iar una din nevoile pe care asociaţia Studenţi pentru viaţă le-a identificat este nevoia de formare a tinerilor pentru viaţă de familie. Deşi ţintiţi de un flux media hipersexualizat, tinerii sunt deschişi acestui tip de educaţie, deoarece ei caută în primul rând iubirea, nu neapărat experienţele sexuale. Sperăm că realizarea unor studii suplimentare va lămuri de ce au nevoie elevii României pentru sănătatea lor.

Cu stimă,

Alexandra Nadane
Preşedinte Studenţi pentru viaţă”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor