SUA: Ameninţările lui Rogozin la adresa României sunt "retorică inflamatoare"

(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jen Psaki, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că acuzaţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României sunt "retorică inflamatoare", adăugând, totodată, că din informaţiile pe care le are, SUA nu sunt implicate în interzicerea accesului avionului oficialului rus în spaţiul aerian românesc.

Avionul cu care Dmitri Rogozin se întorcea de la Tiraspol a fost forţat, sâmbătă, să aterizeze de urgenţă în Moldova după ce a fost interceptat de avioane de vânătoare ale Ucrainei pentru că nu avea permis de zbor pe teritoriul Ucrainei. Dacă la venirea sa la Tiraspol, Rogozin a ajuns în Transnistria zburând pe deasupra României, la plecare, avionul său nu a mai avut permisiunea să survoleze spaţiul aerian al ţării noastre.

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec. Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a declarat Rogozin într-un mesaj postat sâmbătă pe contul său de Twitter.

Întrebată care este punctul de vedere al SUA cu privire la declaraţiile lui Dmitri Rogozin potrivit cărora va reveni în România cu un bombardier, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a replicat: "Cu siguranţă că nu considerăm că acest gen de retorică inflamatoare este de folos".

"Ştiu că era într-o vizită în Moldova în acel moment. Evident că aceasta este o zonă în care sprijinim şi vom continua să sprijinim negocierea unui acord cuprinzător privind conflictul, care să garanteze suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei, asigurând, totodată, un statut special pentru Transnistria", a adăugat Jen Psaki.

Întrebată dacă Statele Unite au avut vreun rol în interzicerea accesului avionului lui Rogozin, Psaki a precizat că nu are cunoştinţă de un astfel de lucru: "Nu, din câte ştiu eu. Voi verifica, dar e puţin probabil".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe