Băsescu, despre obiectivele Rusiei: „Cerem ca preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul”

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, că Rusia urmăreşte federalizarea Ucrainei, proces care a şi început prin recunoaşterea referendumurilor din Lugansk şi Donetsk, precum şi împiedicarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai. Totodată, şeful statului a atras atenţia asupra situaţiei vulnerabile în care se găseşte Republica Moldova.

Traian Băsescu a susţinut această declaraţie de presă după o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care a cerut convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a discuta criza din Ucraina, precum şi disputa cu Moscova generată de închiderea spaţiului aerian al României pentru avionul lui Rogozin.

„Poziţiile stabilite azi au fost deja stabilite şi transmise în diverse ocazii către toate cancelariile. N-aş vrea să vă întrebaţi care sunt poziţiile noastre. Vă dau ceea ce este de interes public. În ceea ce priveşte Ucraina, poziţia României este că există un risc major de federalizare. Revin pe o declaraţie de acum două săptămâni, România consideră că e nevoie de negocieri între Kiev şi minoritatea rusă din estul şi sudul Ucrainei. Aţi văzut că această soluţie a fost aplicată şi, urmare a discuţiilor între guvern şi reprezentanţii populaţiei de etnie rusă din Harkov, referendumul nu a mai avut loc. Kievul în continuare trebuie să continue discuţiile şi în Donetsk şi Lugansk, unde au avut loc voturile nerecunoscute de comunitatea internaţională”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a afirmat că România propune ca în situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale privind Ucraina şi modul de stabilizare a ţării, separatiştii să nu fie parte a negocierilor.

„Negocierea între Kiev şi propriii ei cetăţeni trebuie să se desfăşoare intern iar minoritatea rusă nu e reprezentativă pentru Ucraina şi nu trebuie să participe la negocieri internaţionale. Pentru România, în eventualitatea în care, aşa cum s-a reuşit la Harkov, guvernul central va stabili o linie care să vizeze păstrarea dreptului de utilizare a limbii, cultură, presa, în cazul în care în negocierile cu minoritatea rusă se vor face astfel de aranjamente, absolut democratice, cerem categoric că de aceleaşi drepturi să se bucure şi minoritatea română din Ucraina”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a vorbit despre obiectivele Kremlinului, respectiv federalizarea Ucrainei şi împiedicarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai.

„Obiectivul Federaţia Ruse are două priorităţi: unul este federalizarea Ucrainei, proces care a şi început prin recunoaşterea referendumurilor din Lugansk şi Donetsk, iar cel de-al doilea e împiedicarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai. Este clar că Rusia doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control. Guvernul de la Kiev trebuie să ia toate măsurile şi să facă toate eforturile, pe cât posibil fără vărsare de sânge, astfel încât alegerile să se desfăşoare în deplină siguranţă şi corectitudine pe tot teritoriul Ucrainei. E necesar ca alegerile să se desfăşoare corect şi în deplină siguranţă pe tot teritoriul Ucrainei”, este de părere Traian Băsescu.

Poziţia României este una foarte clară, explică preşedintele, şi anume, ţara noastră nu recunoaşte anexarea Crimeei şi referendumurile din Lugansk şi Donetsk, sunt împotriva constituţiei Ucrainei.

„Ucrainei trebuie să i se facă oferta clară prin semnarea acordului de asociere şi de liber schimb, atât de repede cât se poate, şi să i se dea o perspectivă europeană. Rusia a început să-şi atingă şi cel de-al doilea obiectiv, federalizarea şi dezmembrarea ţării. Cerem ca preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul. Nu a spus adevărul când a informat opinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina. Şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că, în perioada 1-9 vor exista provocări ale Federaţiei Ruse în Moldova. Repet: Am ştiut. Punctul nostru de vedere este că trebuie accelerat procesul de semnare a acordului de asociere şi de liber schimb. Dacă e posibil în luna mai sau la Consiliul din iulie”, a subliniat Traian Băsescu.

Vorbind despre situaţia din Republica Moldova, şeful statului a menţionat că „scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odesa şi veţi constata că regiunea încinge ca un brâu”.

„Transnistria şi după aceea să se poată ajunge cu influenţa Rusiei astfel încât teritoriul controlat de Rusia să ajungă până la braţul Chilia, e vechea frontieră a României cu URSS şi credem că este unul dintre obiective. În prezent, în Odesa se încearcă o regrupare a rusofonilor pentru a fi gata să acţioneze, să sperăm că structurile statului pot ţine regiunea în echilibru, să nu se ajungă la o destabilizare care are riscul de a antrena şi Transnistria. Nu estimăm că Rusia va trimite trupe în regiune, cu excepţia celor care se afla deja în Transnistria”, a declarat preşedintele.