Liderul Suprem al Iranului atacă: Occidentul are o pretenţie „stupidă şi idioată”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. (- / AFP / Getty Images)

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a criticat, duminică, Occidentul pentru pretenţia „stupidă şi idioată” pe care o are privind reducerea programului militar de la Teheran, a notat Reuters.

Declaraţiile sfidătoare ale lui Khamenei vin chiar înaintea negocierilor privind programul nuclear al Iranului, care ar putea include şi subiectul rachetelor iraniene.

Liderul iranian a ordonat Gărzii Revoluţionare a Iranului să continue producţia în masă de rachete, precizând că programul de apărare al Teheranului nu are ce căuta la masa negocierilor de la Viena.

„Se aşteaptă ca noi să ne limităm programul rachetelor în timp ce ei ameninţă constant Iranul cu acţiuni militare. Asta este o aşteptare stupidă, idioată... Garda revoluţionară ar trebui să-şi continue programul şi să nu fie satisfăcuţi cu nivelul actual. Ar trebui să producă în masă. Asta este principala datorie a tuturor oficialilor militari”, a declarat Khamenei.

G5+1 (Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia) se vor întâlni, vineri, cu Iranul pentru a încerca să stabilească o modalitate pe termen lung de a reduce programul nuclear al Teheranului până la un nivel non-militar.

Chiar dacă rachetele iraniene nu vor constitui partea principală a discuţiilor de la Viena, care se vor centra pe producţia materialelor necesare la construcţia unei bombe atomice, Occidentul ar vrea să le includă în negocierile privind programul nuclear.

Vestul este îngrijorat că astfel de rachete ar putea fi folosite de Iran la lansarea focoaselor nucleare.