Politolog român: Bucureştiul este singurul posibil finanţator, însă bani fără condiţii nu vor fi

La Chişinău a fost organizat un Forum al societăţii civile, la care a luat cuvântul şi expertul român Sorin Ioniţă, care a mărturisit că României îi pasă de ce se întâmplă în Moldova de peste Prut.
Sorin Ioniţă (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Maria Maevschi
29.01.2016

Politologul român, Sorin Ioniţă, aflat într-o vizită la Chişinău, a participat la Forumul Civic al protestatarilor, cu tematica „Cum scoatem ţara din captivitate”. Acesta a ţinut să menţioneze că Organizaţia „Expert Forum”, al cărui preşedinte este, poartă discuţii cu premierul român Dacian Cioloş pentru impunerea anumitor condiţii precise Guvernului de la Chişinău, în vederea acordării de împrumuturi financiare.

„Avem un mare interes pentru ce se întâmplă în Republica Moldova şi ne pasă. De asemenea, îmi pasă de ce face Guvernul meu care discută cu Guvernul dvs nişte teme foarte precise şi este şi parte din agenda noastră în România de a discuta cu premierul Dacian Cioloş ce pune el în acele condiţionalităţi”, a declarat politologul român.

În acelaşi timp, Sorin Ioniţă este de părere că probabilitatea declanşării alegerilor anticipate în Moldova este foarte mică. Precizând că Moldova ar mai avea bani doar pentru 45 de zile, acesta crede că Guvernul român ar trebui să fie pus la curent cât mai repede cu acele măsuri de condiţionare a împrumutului.

„În eventualitatea unor alegeri anticipate care mi se par improbabile, fiindcă este vorba de un orizont de timp între 2-3 luni minimum, iar banii se termină în 45 de zile. Noi am presat Guvernul nostru ca acel împrumut să fie condiţionat de o listă de măsuri precise, ceea ce până acum n-a fost în relaţia cu Republica Moldova, şi care să reflecte agenda bunei guvernări pentru cetăţeanul RM, indiferent cine este la guvernare”, a adăugat expertul, conform Privesc.eu.

Sorin Ioniţă s-a arătat un pic dezamăgit, întrucât a venit la Forum crezând că e unul al societăţii civile în cadrul căruia vor fi discutate exact revendicările solicitate Guvernului, fără să fie amestecate şi problemele politice în discuţie. Astfel că acele condiţionalităţi ar trebui formulate cât mai repede.

„Bani nu vor fi. În momentul de faţă Bucureştiul este singurul posibil finanţator. Din condiţionalităţi nu vor lipsi reforma sistemului judiciar, bancar şi problema conducerii Băncii Naţionale. Deci noi, societate civilă română, cerem ajutorul societăţii civile din Moldova ca să ne ajutaţi să formulăm nişte condiţii pentru premierul Dacian Cioloş, ce-aţi dori voi să fie în acele condiţionalităţi”, a precizat Ioniţă.

„Haideţi să avem aceste dialog peste capul partidelor, între societăţi civile şi între cetăţeni. Toţi vrem ca R. Moldova să fie mai bine guvernată. Cum? Care sunt instrumentele? La Bucureşti se lucrează la documente zilele astea, spuneţi-ne cum să fie, deschiderea este maximă, ca să fie în folosul ţării. Bani fără condiţii nu vor fi, dar de bani va fi nevoie în luna martie. Asta e realitatea tristă. După cum arată sistemul financiar bancar, discuţiile cu FMI nu vor începe în curând”, a conchis expertul român Sorin Ioniţă.

Amintim că la începutul acestei săptămâni, proaspătul premier, Pavel Filip s-a aflat într-o vizită la Bucureşti unde s-a întâlnit cu omologul său român, Dacian Cioloş. Discuţiile au vizat împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro promis de Guvernul român încă pe când era condus de Victor Ponta, pe o perioadă de 5 ani. Însă împrumutul este condiţionat de Guvernul de la Bucureşti ca urmare a protestelor care se desfăşoară la Chişinău de un an de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor