Ce legături are Plahotniuc cu mafia rusească
alte articole
Plahotniuc a fost identificat ca unealtă a temutului sindicat al crimei Solntsevskaya Bratva. Asupra unui lider al crimei organizate de la Moscova, structură mafiotă la care ar fi aderat şi afaceristul din Republica Moldova, FBI a descoperit paşapoarte cu diverse identităţi, emise de state diferite, la fel cum avea şi Vladimir Plahotniuc. Documente secrete arată că gruparea mafiotă de la Moscova a încercat să pătrundă în politica mai multor state.
Un document oficial emis de Biroul Interpol de la Roma anunţa, în anul 2007, iniţierea unei supravegheri a lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul acuzat de capturarea statului în Republica Moldova. În nota Interpol Roma se precizează că Plahotniuc este suspectat de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată şi spălare de bani”. Biroul Interpol Roma a cerut autorităţilor din Republica Moldova să pună la dispoziţie informaţii despre Vladimir Plahotniuc, care era bănuit de legături cu gruparea criminală Solntsevskaya Bratva, considerat cel mai mare şi cel mai puternic sindicat al crimei din mafia rusă.
Legături cu sindicatul crimei din Moscova
În solicitarea adresată autorităţilor din Republica Moldova, în care cerea date despre Vladimir Plahotniuc, Interpol preciza: „Începând cu anul 2005, structurile noastre competente au adunat imobiliare, în Desenzano del Garda şi Sirmione, în spatele cărora au stat operatori financiari străini, legaţi cu principalele grupări oligarhice din Rusia. Aceste persoane veneau în Italia cu zboruri private, la indicaţia grupărilor criminale, precum Solntsevskaya”.
Solntsevskaya este suspectată de tentative de penetrare în politica mai multor state. S-a aflat, de exemplu, că Israelul a dejucat o astfel de tentativă, după ce s-a demonstrat că gruparea mafiotă se ocupa cu spălare de bani în Ţara Sfântă. Printre alte „preocupări” ale mafioţilor ruşi se numără asasinate la comandă, extorcare jocuri de noroc ilegale, pariuri, trafic cu armament, criminalitatea informatică, trafic de fiinţe umane, prostituţie, trafic de droguri, furturi, incendiere, luare de mită, spălare de bani, fraudă, furt, crimă, furt de maşini sau comerţ ilegal cu organe.
Potrivit evz, Plahotniuc a avut două identităţi: în România se numea Vlad Ulinici, iar în Republica Moldova Vladimir Plahotniuc. În acte, oligarhul moldovean, pe lângă numele diferit, a indicat şi date de naştere diferite, care modifică Codul Numeric Personal (CNP), după care este verificată orice persoană de către autorităţi sau instituţii bancare. La data naşterii, în paşaportul moldovenesc figurează ziua de 28 decembrie 1965, iar în cel românesc este trecută ziua de 1 ianuarie 1966.
Big Brother la Hotel Nobil şi clubul Drive
Dragoş Nedelcu, un fost jurnalist implicat în proiectele lui Sorin Ovidiu Vantu în Republica Moldova, a dezvăluit cum Plahotniuc le-a oferit femei atât lui cât şi unor personalităţi din România, prezente, la Chişinău, în aprilie 2010, într-o seară din preajma lansării postului de televiziune al lui Vântu, Publika TV. Mai mult decât atât, Nedelcu susţine că un fost secretar de stat din Guvernul României ar fi fost filmat, iar o casetă a ajuns în posesia oligarhului.
”Clubul Drive este fabrica de spălat bani a lui Plahotniuc. El strânge toate fetele frumoase din Moldova şi Ucraina, iar rampa lor de lansare e această locaţie care, la etaj, e ca în filmul «Eyes Wide Shut», cu Tom Cruise şi Nicole Kidman. Dacă eşti la separeu, tu vezi toată lumea din club, dar pe tine nu te vede nimeni. Plahotniuc aduce, aici, la grămadă, politicienii, oamenii de afaceri şi consultanţii din România. Îi filmează pe toţi, la grămadă, pentru ca planul său e bine stabilit: o casetă pentru el….alta pentru ruşi. Oricât de puternic ar fi, Plahotniuc tremură când aude de ruşi”, a declarat Dragoş Nedelcu pentru Evenimentul Zilei, citat de Ziarul National.md
El a mai povestit cum secretarul de stat Răzvan Murgeanu s-a îmbătat la o locaţie a lui Plahotniuc, a fost filmat şi a apărut caseta. „Thiess (Adrian Thiess, om de afaceri şi candidat la Primăria Capitalei – n.r.) e prieten cu Răzvan Murgeanu. Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării de atunci, îl trimite pe Murgeanu, care era secretar de stat, la Chişinău pentru că preşedintele Băsescu promisese ajutor Moldovei. Murgeanu se îmbată la o locaţie de a lui Plahotniuc, e filmat şi apare caseta. Thiess îl sună pe Plahotniuc să-l ajute cu caseta… neştiind dacă e legendă sau adevăr. Plahotniuc nu vrea doar jumătăţi de măsură. Îi spune lui Thiess să stea liniştit”, precizează Nedelcu.
În replică, Adrian Thiess a susţinut că afirmaţiile lui Dragoş Nedelcu „sunt elucubraţii”. „Îl cunosc pe Vladimir Plahotniuc şi nu am auzit de vreo ilegalitate comisă de el. Este absurd ce spune Dragoş Nedelcu. Nu tot cea ce a spus el este adevărat. Ce miză ar fi reprezentat Răzvan Murgeanu, în acel context?” , a afirmat omul de afaceri.
Articolul integral îl puteţi citi aici.