Candu: suntem de acord ca preşedintele să fie ales de către cetăţeni

Conducerea Parlamentului acceptă propunerea protestatarilor privind alegerea preşedintele ţării direct de către cetăţeni.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (deschide.md)

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat în cadrul unui briefing de presă, că reprezentanţii majorităţii parlamentare au luat mai multe decizii privind revendicările protestatarilor. Astfel, Andrian Candu a declarat că deputaţii ar putea aproba în Parlament decizia de a organiza un referendum privind alegerea directă a şefului statului de către cetăţeni, aceasta fiind una din revendicările protestatarilor.

„Deşi am avut mai multe dezbateri în cadrul majorităţii parlamentare şi nu este o opinie agreată de către toţi, suntem de acord pentru organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei, ca preşedintele să fie ales de către cetăţeni ”a declarat Candu.

O altă revendicare propusă de protestatari este demiterea conducătorilor mai multor instituţii. „Mandatele mebrilor Comisiei Electorale Centrale expiră chiar în luna februarie. Vrem să oferim opoziţiei dreptul de a avea membrii lor în CEC. Cu referire la Procuratura Generală vă pot aminti că deja se află în Parlament o nouă lege a Procuraturii, care prevede noi proceduri de numire a procurorului genera. Conducerea BNM se află deja în demisie. Urmează ca acum, în februarie, să numim un nou guvernator”, a adăugat Candu.

În acelaşi timp, Andrian Candu, a afirmat că declanşarea alegerilor parlamentare acum este ilegală, deoarece Parlamentul nu se poate autodizolva. „Legea, Constituţia interzice acest lucru. Alegerile anticipate pot fi organizate doar în cazul în care nu este ales preşedintele, nu este învestit Guvernul în termen de trei luni sau este blocată activitatea Legislativului pentru o perioadă de trei luni”, a precizat Candu.


Citeste mai mult: adevarul.ro/moldova/actualitate/andrian-candu-aanuntat-decis-majoritatea-parlamentara-privinta-revendicarilorprotestatarilor-1_56ab1da15ab6550cb83b94c4/index.html

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe