Bugetul nu e sac fără fund. Florin Cîţu: Sunteţi curioşi de unde vor tăia? Vă spun eu
alte articole
Mai avem puţin şi terminăm luna martie - primul trimestru din 2017. "De când s-a aprobat bugetul am încercat să explic tuturor că filosofia lui Dragnea, de a creşte salariile bugetarilor pentru a creşte veniturile la stat, este una păguboasă", a scris joi, pe pagina sa de Facebook, liberalul Florin Cîţu, fost economist şef la ING Bank, într-o postare intitulată "Primul trimestru, primul examen picat
Recapitularea
- Am anticipat că în Iulie sau August vom avea prima rectificare bugetară negativă.
- Am atras atenţia că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este o "golăneală" economică a lui Dragnea.
- Am explicat de ce nu este loc pentru o lege a salarizării unitare în 2017 sau 2018 fără să tai din alte cheltuieli.
- Am estimat că va creşte numărul de bugetari în 2017.
- Am anticipat că o creştere fără niciun fel de legătură cu productivitatea a salariului minim pe economie va produce mari perturbări, în special pentru IMM-uri.
- V-am arătat că bugetul programului “start-up nation” este mai mare ca programul similar din SUA, şi acolo nu dau bani gratis.
- V-am spus că la ANAF încasările nu vor fi cele promise de Dragnea.
- V-am spus că declaraţiile lui Dragnea şi programul PSD vor duce la costuri mai mari pentru finanţarea deficitului bugetar.
Vin tăierile
"Nu ştiu dacă ştiţi, dar în aceste zile, două delegaţii importante vizitează ministerele lui Dragnea. Sunt misiuni exploratorii pentru întocmirea rapoartelor de ţară după preluarea guvernării de Dragnea. Mâine aceste instituţii vor face publice concluziile şi propriile estimări. Să vedem ce iese.
Cea mai importantă veste însă, vine de la ministrul de Finanţe. Declaraţia acestuia vine să confirme o parte din declaraţiile instituţiilor internaţionale. Domnul Viorel Ştefan ne-a anunţat, senin, nici mai mult nici mai puţin că este posibil să fie depăşit deficitul bugetar asumat de 3% şi guvernul Dragnea este gata să înceapă să taie cheltuielile. Cel puţin are milă de noi şi ne pregăteşte. Asta după cele două rateuri pe care le-a avut în ultimele două săptămâni când Ministerul de Finanţe nu a putut să se împrumute pentru a finanţa deficitul deoarece au crescut dobânzile şi implicit a scăzut încrederea în guvern. Într-o ţară adevărată, o astfel de declaraţie ar fi dus la dezastru pe piata de capital şi la deprecierea masivă a monedei naţionale.
Sunteţi curioşi de unde vor tăia? Vă spun eu. De la investiţii, în special cele finanţate cu credite bugetare. Primăriile rămân fără bani dar cu salarii mari. Singurele investiţii pe care le vom vedea sunt cele prin PNDL distribuite politic. În fond doar asta îi interesează. Pentru toate aceste rateuri, răspunde cineva?"