"95% dintre oamenii legii au ajuns asistaţi social!" Poliţiştii anunţă proteste

Ne apropiem cu paşi repezi de momentul în care poliţiştii vor ieşi în stradă nu pentru a prinde infractori ci pentru a-şi recăpăta "demnitatea şi dreptul la o salarizare corectă şi transparentă", anunţă liderul Sindicatului Poliţiştilor "Diamantul", Emil Păscuţ.
Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Diamantul
Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Diamantul (Diamantul)

De la oamenii în uniformă, fie ei poliţişti, jandarmi sau pompieri, se pretinde să apere ordinea publică şi pe cetăţean indiferent de riscurile la care sunt supuşi sau de cât de dificilă le-ar fi misiunea. În schimb, statul le plăteşte, multora dintre ei salarii derizorii, trage un semnal de alarmă preşedintele Sindicatului Poliţiştilor "Diamantul", potrivit căruia în luna februarie a.c. peste 100.000 de salariaţi din MAI aveau salariul/solda de funcţie sub 1450 lei. În aceste condiţii, reprezentanţii "Diamantul" avertizează că în luna martie ar putea urma proteste stradale, dacă MAI nu ia măsuri pentru remedierea situaţiei.

"E jenant că 95% din poliţiştii, pompierii şi jandarmii din MAI au ajuns asistaţi social, cu salariul de funcţie de două până la trei ori mai mic decât salariul minim garantat de 1450 lei. Cineva în guvernul ăsta şi în MAI ne consideră mămăligari şi greşeşte. Începem să ne saturăm.

Modul de aplicare al HG 1/2017 va fi scânteia care va declanşa proteste în stradă, în luna martie!", anunţă Păscuţ.

Pentru a nu se ajunge la situaţia în care oamenii legii să iasă în stradă pentru a-şi cere drepturile, Păscuţ îi cere noului ministru de Interne, Carmen Dan, să stabilească un calendar cert şi rapid al unei noi norme de salarizare prin care poliţiştii să fie plătiţi corect şi transparent.

Cererile adresate de Diamantul ministrului de Interne:

"1.) Vă rugăm să organizaţi de urgenţă o şedinţă de dialog social cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale în care să fim informaţi cu privire la modul în care reprezentanţii MAI-Direcţiei Generale Financiare vor aplica la salarizarea personalului din MAI, prevederile HG 1/2017 privind salariul minim garantat de 1450 lei, întrucât există temeri rezonabile ca structura de financiar urmează să aplice greşit prevederile normei administrative susmenţionate.

2.) Vă rugăm să faceţi şi o informare publică ( eventual pe pagina de internet a MAI) la care să aibă acces neîngrădit şi direct, tot personalul MAI, privind modul de aplicare al HG 1/2017 la salarizarea personalului MAI.

3.) Vă solicităm să faceţi demersuri pentru desecretizarea urgenţă a HG 0292/2011 şi a Ordinului MAI S/214/2011 care sunt clasificate ilegal şi care ţin salariaţii MAI într-o stare de prizonieri ai unei găşti restrânse din vârful MAI care dispun arbitrar şi incontrolabil asupra procedurii de salarizare.

4.) Vă rugăm să ne comunicaţi dacă există în acest moment un calendar al proiectului de lege a salarizării personalului bugetar", îi cer poliţiştii ministrului.

"Diamantul" reaminteşte că în acest moment, "doar ofiţerii cu grad de comisar şef/colonel ( atenţie, doar cei salarizaţi la coeficient maxim!) şi chestorii/generalii au salariul brut de funcţie, peste valoarea de 1450 lei" şi o anunţă pe Carmen Dan că, "dacă pe data de 14 martie, HG 1/2017 nu va fi aplicată corect, în litera şi spiritul ei, vom facem demersuri proprii sau în asociere cu alte organizaţii sindicale pentru organizarea de mitinguri de protest, ca singură formă de protest pe care ne-o lăsaţi la dispoziţie, atunci când forţa argumentului juridic nu convinge, pentru personalul MAI să îşi recapete demnitatea şi dreptul la o salarizare corectă şi transparentă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne