Poliţia Iaşi a finalizat verificările în cazul celor 2 poliţişti care l-au oprit pe procurorul Horodniceanu. Concluziile

Daniel Horodniceanu (Captura video)
Andrei Popescu
11.05.2023

Poliţistul care l-a oprit în trafic pe procurorul Daniel Horodniceanu a filmat incidentul cu propriul telefon, ca “măsură de protecţie faţă de o eventuală contestare a modului de intervenţie, având în vedere comportamentul” vicepreşedintelui CSM, a anunţat Poliţia Judeţeană Iaşi, relatează HotNews.ro.

“Astfel, în cadrul verificărilor s-a constatat, fără dubiu, faptul că imaginile din timpul intervenţiei nu au fost realizate cu body-cam-ul aparţinând unităţii. De asemenea, poliţistul a afirmat faptul că a filmat interacţiunea cu persoana oprită în trafic folosind telefonul mobil propriu, ca şi măsură de protecţie faţă de o eventuală contestare a modului de intervenţie, având în vedere comportamentul acesteia. Din verificările efectuate până în prezent nu rezultă că imaginile ar fi fost făcute publice de către cei doi poliţişti care au constatat contravenţia”, spune Poliţia Judeţeană Iaşi, într-un punct de vedere transmis site-ului citat.

Reamintim că fostul şef DIICOT a fost filmat în timp ce aparent încerca să-i intimideze pe poliţiştii de la circulaţie care l-au tras pe dreapta într-o comună din judeţul Iaşi. Agenţii de la rutieră îi reproşaseră că i-a depăşit fără să semnalizeze şi că avea o viteză peste cea legală.

O filmare făcută publică de site-ul Jurnalist.ro surprinde dialogul între Horodniceanu şi poliţişti, dialog în care procurorul îi ameninţă pe poliţişti că se va plânge şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi îi întreba dacă ştiu cine este el.

Horodniceanu: Domnule, v-am spus cine sunt?

Poliţist: Cine sunteţi?

Horodniceanu: Sunt procuror-şef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi? Da' de ce nu mă cunoaşteţi oare, de unde sunteţi, de la Vaslui sau de la Iaşi?

Când poliţiştii îi cer actele maşinii şi RCA-ul, Horodniceanu le dă legitimaţia de procuror, îl întreabă de două ori pe poliţist cum se numeşte şi îl şicanează pe acesta cerându-i să caute poliţa RCA pe internet.

Horodniceanu: Terminaţi cu prostiile astea, v-am spus, nu ştiţi cu cine vorbiţi. (...) Sunteţi foarte scrofuloşi la datorie, văd. Ce faceţi la ora asta, faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat? (...) Am să vorbesc cu şeful IJP-ului (Inspectoratul Judeţean de Poliţie) să vedem. (...) M-aţi oprit că am avut tupeul să vă depăşesc, faceţi cu mine chestii din astea pe care le faceţi cu orice infractor.

După apariţia în spaţiul public a imaginilor video, Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a autosesizat în cazul lui Horodniceanu.

La rândul său, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi a declanşat o anchetă internă pentru a verifica dacă filmările poliţiştilor care l-au legitimat pe procurorul Daniel Horodniceanu, actualmente vicepreşedinte al CSM, au fost realizate cu telefonul personal sau cu camera de corp.

Totodată, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC) a solicitat demisia lui Horodniceanu din funcţia de vicepreşedinte al CSM după izbucnirea acestui scandal.

“Având în vedere gravitatea afirmaţiilor şi a atitudinii la adresa Poliţiei Române, precum şi impactul total negativ şi umbra de îndoială aruncată de un asemenea comportament asupra justiţiei în general, magistraţilor în special, SNPPC solicită domnului Horodniceanu demisia din funcţia de vicepreşedinte al CSM”, menţionează sindicatul într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.

Fostul şef DIICOT a declarat pentru G4Media.ro că imaginile au fost “prelucrate” şi că avem de-a face cu o scenetă.

“Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliţie pentru o presupusă contravenţie rutieră. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un poliţist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliţiei rurale, fără a încălca vreo normă rutieră.

Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi poliţişti care mă cunoşteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost şi filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având şi alte pasaje, tăiate însă. Aş accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în faţa unui poliţist la datorie.

Comportamentul meu intrigat poate avea un sens – deşi e greu să priveşti ca acceptabil orice exces de putere – doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar şi poliţiştii m-au oprit în condiţiile descrise, precum şi de faptul că nu este prima dată când se întâmplă asta. Faptul că pretindeau că nu ne cunoaştem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, şi să reacţionez astfel.

Realizez că m-am aflat într-o situaţie provocată, dar ce este regretabil şi îmi reproşez acest lucru, este că nu am rezistat provocării şi, pe acest fond emoţional, probabil şi combinat cu unele probleme personale, am reacţionat în acest mod, care nu mă caracterizează. Dacă s-ar trece dincolo de reacţia mea, pe care, fie ea şi provocată, o regret sincer, subiectul conţine şi tema mai largă a faptului că poliţiştii pot opri fără niciun motiv şoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru şofer. Dincolo de calitatea mea de magistrat, dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv, filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoţii publice”, a susţinut Horodniceanu.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor