Poliţia din Moscova reţine 13 manifestanţi la un miting pentru susţinerea lui Navalni

Poliţia moscovită a reţinut joi 13 manifestanţi care au participat la un miting în centrul Moscovei pentru a protesta împotriva recentei condamnări a liderului opoziţiei Alexei Navalni şi a fratelui său. Manifestanţii au fost “întâmpinaţi” de un grup mult mai mare de susţinători ai Kremlinului.
Poliţiştii arestează un manifestant în Moscova în 15 inuarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.01.2015

Poliţia moscovită a reţinut joi 13 manifestanţi care au participat la un miting în centrul Moscovei pentru a protesta împotriva recentei condamnări a liderului opoziţiei Alexei Navalni şi a fratelui său. Manifestanţii au fost “întâmpinaţi” de un grup mult mai mare de susţinători ai Kremlinului.

Confruntarea din Piaţa Manej pare să fie prima altercaţie dintre manifestanţii opoziţiei şi membrii unei mişcări pro-Kremlin recent create, ai cărei lideri au promis că vor reprima demonstraţiile stradale ale opoziţiei.

Aproximativ 100 de manifestanţi ai opoziţiei au sosit joi în Piaţa Manej pentru a-i susţine pe fraţii Navalni, a raportat website-ul Grani.ru. Mitingul a avut loc în ciuda unui apel făcut cu o zi înainte la postul de radio Ekho Moskvy de către Alexei Navalni, care a cerut o reprogramare a protestului pentru a se putea face pregătiri pentru o demonstraţie majoră în luna februarie.

Conform Grani.ru, manifestanţii opoziţiei s-au întâlnit cu un grup de aproximativ 500 de susţinători ai Kremlinului, care purtau panglica negru-portocalie a Sfântului Gheorghe – un simbol rus al valorilor militare care a fost popularizat de susţinătorii Kremlinului în timpul anexării Crimeei şi a rebeliunii separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Făcând referire la Piaţa Maidan din Kiev – centrul şi simbolul protestelor stradale care au dus la alungarea de la putere a fostului lider ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în februarie 2014 – manifestanţii pro-Kremlin au strigat: “Maidanul nu va trece”, în timp ce încercau să împingă înapoi manifestanţii opoziţiei, a raportat Grani.ru.

Manifestanţii pro-Navalni au răspuns cu propriul lor slogan: “Dacă nu există libertate, va exista Maidan.”

În timpul mitingului din Piaţa Manej poliţia a reţinut 13 manifestanţi ai opoziţiei, conform website-ului OVD-Info, care monitorizează acţiunile poliţiei. Trei manifestanţi pro-Kremlin au fost de asemenea reţinuţi dar au fost eliberaţi după o scurtă discuţie cu poliţia într-o dubiţă a forţelor de ordine, a adăugat raportul.

Tot joi, dar la mare distanţă de Moscova, un alt miting al opoziţiei care a avut loc în oraşul siberian Krasnoiarsk a fost întâmpinat la rândul său de contra-demonstraţie din partea activiştilor pro-Kremlin, a raportat serviciul rus al RFE/RL.

Mitingul opoziţiei din Siberia a cerut demisia preşedintelui Vladimir Putin, a susţinut raportul RFE/RL, adăugând că cei care au luat cuvântul au criticat de asemenea şi guvernul pentru recenta creştere a preţurilor alimentare din ţară.

Activiştii pro-Kremlin au confruntat mitingul cu râsete zgomotoase şi fluierături în timpul discursurilor susţinute de opoziţie. De asemenea, ei au strigat că nu vor permite un Maidan în Rusia şi au declarat că rapoartele despre inflaţie sunt o minciună, a raportat RFE/RL.

Poliţia a privit fără să interfereze în timp ce manifestaţia a degenerat într-un meci de urlete, conform RFE/RL, adăugând că niciun manifestant nu a fost arestat.

Alexei Navalni şi fratele său Oleg au fost găsiţi vinovaţi în 30 decembrie 2014 în procesul lor pentru acuzaţii de deturnare de fonduri. Tribunalul i-a acordat liderului opoziţiei o sentinţă de 3,5 ani de închisoare cu suspendare iar fratelui său i-a acordat un acelaşi termen de închisoare dar cu executare.

Amândoi au fost acuzaţi de furtul a 30 de milioane de ruble (aproximativ 500.000 de dolari) de la două firme, incluzând una afiliată la compania franceză de cosmetice Yves Rocher, în perioada 2008–2012.

Personalităţi ale opoziţiei ruse susţin că întemniţarea lui Navalni ar fi dus la noi proteste, astfel că el a fost pedepsit prin condamnarea primită de fratele său. Kremlinul neagă că ar fi influenţat în vreun fel deciziile tribunalului, deşi în Rusia Justiţia este considerată sub controlul politic.

Iniţial, data la care instanţa trebuia să se pronunţe a fost stabilită pe 15 ianuarie 2015 dar în ultima clipă a fost schimbată pentru 30 decembrie 2014, de teamă că opoziţia ar fi dispus de suficient timp pentru a organiza un miting de mari proporţii în ziua înmânării sentinţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor