Liderul opoziţiei ruse arestat la un protest din Moscova


Ofiţeri ruşi de poliţie arestează un susţinător al opoziţiei în timpul unui minting neautorizat de în centrul Moscovei de susţinere a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalni, 30 decembrie 2014.
Ofiţeri ruşi de poliţie arestează un susţinător al opoziţiei în timpul unui minting neautorizat de în centrul Moscovei de susţinere a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalni, 30 decembrie 2014. (Dmitry Serebryakov, AFP/Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalni, a fost arestat marţi la un protest din Moscova, la câteva ore după ce a primit o condamnare de 3 ani şi jumătate cu suspendare pentru o presupusă fraudă. Fratele său Oleg a primit o sentinţă de 3 ani şi jumătate de închisoare pentru aceeaşi acuzaţie.

Navalni a postat pe Twitter o fotografie cu el însuşi în timp ce se îndrepta spre mitingul din Piaţa Manej din apropierea Kremlinului. El afirma că acuzaţiile sunt motivate politic şi că au legătură cu opoziţia sa faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.

Navalni a cerut susţinătorilor săi să iasă pe străzi după ce i s-a înmânat sentinţa. “Da, arestul meu la domiciliu este încă în vigoare, dar astăzi îmi doresc prea mult să fiu alături de voi. De aceea vin şi eu la manifestaţia din Piaţa Manej”, a scris el pe Twitter.

După ce a sosit la miting, poliţia l-a reţinut şi l-a băgat într-o dubă a poliţiei. După arestare, el a scris într-un tweet: “Fac apel ca nimeni să nu plece până când nu sunteţi forţaţi să o faceţi. Ei nu ne pot aresta pe toţi.”

Chiar înaintea arestării sale, Navalni a declarat reporterilor că alege să nu respecte arestul la domiciliu nu pentru fratele său, nu pentru familia să şi nu pentru el însuşi sau pentru anumite persoane, “ci pentru nemulţumirea care are loc în sânul poporului de prea mulţi ani”.

După arestare, Navalni a fost dus prima dată la o secţie de poliţie, apoi la locuinţa sa, care este păzită de cinci ofiţeri de poliţie.

În Piaţa Manej s-au adunat mii de oameni la temperaturi de sub 10 grade Celsius. Grupul de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info a declarat că cel puţin 170 de oameni au fost reţinuţi de poliţia rusă pentru participarea la acest miting “neautorizat”.

Alexei Navalni l-a acuzat pe preşedintele Putin că îi atacă familia pentru a ajunge la el. Iniţial procurorii au cerut 10 ani de închisoare pentru liderul opoziţiei ruse şi 8 ani pentru fratele său Oleg.

Navalni s-a aflat sub arest la domiciliu din februarie ca parte a unei sentinţe de cinci ani cu suspendare pentru o presupusă delapidare a 16 milioane de ruble de la o companie de cherestea ce aparţine statului. De asemenea, cei doi fraţi sunt acuzaţi că au furat 30 de milioane de ruble de la două firme, incluzând o firmă afiliată companiei franceze Yves Rocher. Fraţii Navalni au negat acuzaţiile aduse de instanţa rusă.

Alexei Navalni este cea mai proeminentă figură a opoziţiei ruse şi a ajuns pe locul doi în alegerile pentru funcţia de primar al Moscovei care au avut loc anul trecut, obţinând 27% dintre voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe