Opoziţia rusă continuă ofensiva în ciuda cenzurării Internetului

Susţinătorii celui mai proeminent lider al opoziţiei ruse şi-au relansat marţi campania pentru organizarea unui protest în apropiere de Kremlin, în ciuda încercărilor guvernului de a le nărui eforturile prin cenzurarea Internetului.
(Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.12.2014

Susţinătorii celui mai proeminent lider al opoziţiei ruse şi-au relansat marţi campania pentru organizarea unui protest în apropierea Kremlinului, în ciuda încercărilor guvernului de a le nărui eforturile prin cenzurarea Internetului.

Săptămâna trecută, procurorii au cerut o condamnare de 10 ani pentru Alexei Navalni, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru o presupusă fraudare a unei companii de cosmetice, acuzaţii pe care Navalni le-a respins ca fiind ridicole.

Susţinătorii lui Navalni au înfiinţat un grup pe Facebook pentru a organiza un protest în 15 ianuarie, ziua în care tribunalul îşi va anunţa verdictul în acest caz. Dar agenţia rusă pentru monitorizarea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a declarat că a cerut conducerii Facebook să blocheze grupul. Compania americană s-a conformat în weekend şi a blocat grupul.

În timp ce accesul la grupul iniţial de pe Facebook este încă blocat în Rusia, susţinătorii lui Navalni au deschis un nou grup pe Facebook şi au continuat să discute despre planificarea protestului pe Twitter şi pe alte platforme sociale.

Deşi autorităţile ruse au încercat să depisteze şi să blocheze orice menţiune în reţelele sociale despre protestul planificat, totuşi, nu au reuşit să ţină pasul cu eforturile online ale activiştilor.

Leonid Volkov, un asociat apropiat al lui Navalni, a cerut susţinătorilor acestuia să discute cu prietenii şi colegii lor pentru a-i încuraja să se alăture protestului.

Navalni, un avocat şi blogger popular, a devenit cunoscut prin investigaţiile sale asupra corupţiei oficiale şi a jucat un rol important în organizarea unor demonstraţii masive anti-Putin în 2011 şi 2012 în Moscova.

Într-un proces desfăşurat vara trecută, el a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri şi condamnat la închisoare, dar a fost eliberat a doua zi, după ce mii de oameni au ieşit pe străzile Moscovei pentru a protesta împotriva acestei decizii. Acesta a primit o condamnare cu suspendare şi a ajuns pe locul doi în alegerile pentru funcţia de primar al Moscovei în septembrie 2013.

Totuşi, cererea actuală a procurorilor pentru această sentinţă lungă – neobişnuită pentru delictele financiare în Rusia – trimite un semnal că preşedintele Vladimir Putin şi guvernul său nu mai au reţineri în a-l trimite după gratii pe Navalni, mai ales după ce popularitatea lui Putin a crescut la peste 80% după anexarea Crimeei în luna martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor