Poliţia din Hong Kong face primele arestări conform legii "securităţii naţionale"

Democraţia din Hong Kong, la un pas de suprimare
A.P.
01.07.2020

focus

alte articole

Protestatari arestaţi de poliţie, 1 iulie 2020, Causeway Bay, Hong Kong (Song Bilung/The Epoch Times)
A.P.
01.07.2020

Poliţia din Hong Kong a făcut prima arestare în conformitate cu noua lege a aşa-zisei "securităţi naţionale" impusă de regimul comunist de la Beijing luna aceasta, arestând un protestatar miercuri deoarece purta un steag care solicita independenţa Hong Kong-ului.

Bărbatul a fost arestat după ce poliţia a emis numeroase avertismente mulţimii la un protest din cartierul comercial Causeway Bay al oraşului, avertizând că ar putea încălca legea, potrivit unui comunicat al poliţiei.

Poliţia din Hong Kong a declarat pe Facebook că au arestat peste 30 de persoane la adunare ilegală, sub diferite acuzaţii de încălcare a legii securităţii naţionale.

Legea, impusă de Partidul Comunist Chinez după protestele anti-guvernamentale de anul trecut, a intrat în vigoare marţi 30 iunie la ora 11 p.m., exact la timp pentru a bloca protestele din 1 iulie, care comemorează trecerea oraşului de la Marea Britanie la China comunistă.

Legea proaspăt impusă cu forţa de un congres comunist pur formal, face ilegale activităţile secesioniste, subversive sau teroriste, precum şi intervenţia străină în afacerile interne ale oraşului. Orice persoană care participă la activităţi secesioniste, cum ar fi strigarea de sloganuri sau susţinerea unor pancarte şi steaguri care solicită independenţa oraşului încalcă legea, indiferent dacă se foloseşte violenţa.

Pedeapsa maximă impusă de lege este închisoarea pe viaţă. Pentru infracţiuni mai mici ar putea primi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, detenţie de scurtă durată sau restricţii.

Carrie Lam, liderul oraşului, considerată o marionetă a Chinei comuniste, a apărat cu tărie noua lege în discursul său, care a marcat 23 de ani de la predarea teritoriului de către Marea Britanie.

„Adoptarea legii naţionale este considerată cea mai importantă evoluţie a relaţiei dintre autorităţile centrale şi Regiunea Administrativă a Hong Kong-ului de la întoarcerea oraşului la patria mamă”, a declarat Carrie Lam într-un discurs, în urma unei ceremonii.

„Este, de asemenea, o decizie esenţială şi oportună pentru restabilirea stabilităţii în Hong Kong”, a declarat aceasta.

Un partid politic pro-democraţie, Liga Social-Democraţilor, a organizat un marş de protest în timpul ceremoniei de ridicare a pavilionului. Aproximativ zece participanţi au scandat sloganuri care preluau cererile protestatarilor de anul trecut - pentru reforma politică şi o anchetă privind abuzurile poliţiei.

Legea nou votată pune efectiv capăt cadrului „o singură ţară, două sisteme” în baza căruia oraşului Hong Kong i s-a promis un grad ridicat de autonomie.

Legea vizează în mod direct unele dintre acţiunile protestatarilor anti-guvernamentali de anul trecut, care au inclus atacuri împotriva birourilor guvernamentale şi secţiilor de poliţie, avarii la staţii de metrou şi închiderea aeroportului internaţional al oraşului. Actele de vandalism împotriva instalaţiilor guvernamentale sau de tranzit public pot fi incriminate ca subversiune sau terorism, iar participanţii la activităţi considerate secesioniste ar încălca, de asemenea, noua lege.

Parlamentarul pro-democraţie Claudia Mo a declarat, într-o conferinţă de presă, că noua lege nu respectă statul de drept şi că este un avertisment dur pentru presa liberă.

"Nu vor doar să ne aresteze, ci să ne intimideze obligându-ne la neacţiune, într-o stare de apatie", a afirmat Mo.

Forţele de poliţie din Hong Kong au spus că vor considera ilegală purtarea de steag sau banner ce promovează separarea Hong Kong-ului de China sau care exprimă sprijinul pentru independenţa Tibetului, Xinjiang-ului şi democraţiei în Taiwan, China afirmând că acestea sunt teritoriile ale sale.

Poliţia va folosi un nou steag - violet - pentru a avertiza protestatarii dacă afişează pancarte sau strigă lozinci care ar putea constitui o infracţiune în condiţiile noii legi, intrând sub incidenţa acesteia.

De asemenea, criticii evoluţiei au exprimat temeri privitoare la soarta unor personalităţi ale opoziţiei, care au fost acuzaţi deja de participarea la proteste, precum şi de descalificarea candidaţilor la alegerile Consiliului Legislativ programate pentru septembrie.

Şcolile, grupurile sociale, mijloacele media, site-urile web şi alte structuri nespecificate vor fi monitorizate potrivit textului legii, în timp ce guvernul central al Chinei va avea autoritate asupra activităţilor organizaţiilor neguvernamentale străine şi a mijloacelor de informare mass-media din Hong Kong.

Acesta notează că justiţia complet controlată din China va prelua „cazuri complicate” şi atunci când există o ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale. Autorităţilor locale le este complet interzis să intervină peste organismele guvernamentale centrale care operează în Hong Kong, conform textului legii.

Evoluţia scurtcircuitează de facto democraţia din Hong Kong, dar mulţi analişti sunt de părere ca ea nu va fi aplicată brutal de la început decât în măsura în care ameninţările nu reuşesc să stingă sentimentele anti-comuniste ale locuitorilor oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor