Descoperirea a 83 de tone de aur falsificat poate distruge sistemul de bănci din umbră al Chinei

(Captură Foto)

Un nou scandal zguduie companiile chineze. Wuhan Kingold Jewelry Inc., o companie care, după cum îi spune numele, a fost fondată şi operează din Wuhan şi care se descrie pe site-ul său drept „O companie cu un viitor de aur”, a fost prinsă că a falsificat lingouri de aur pentru a securiza împrumuturi.

Publicaţia Caixin a constatat că peste zece instituţii financiare chineze, în principal trust-funds (cu alte cuvinte băncile din umbră ale Chinei), au împrumutat 20 de miliarde de yuani (2,8 miliarde USD) pe o perioadă de până la 5 ani, compania Wuhan Kingold Jewelry având garanţii în aur pur ca şi poliţe de asigurare pentru a acoperi orice pierderi.

Singura problemă a fost că lingourile de aur prezentate de compania Kingold erau din cupru aurit.

Kingold - al cărui nume a fost probabil furat după Kinross Gold, una dintre cele mai mari companii de minerit de aur din lume - este cel mai mare procesator de aur privat din provincia Hubei din China - având drept capitală infamul oraş Wuhan.

Acţiunile Kingold sunt listate la bursa Nasdaq din New York (deşi plafonul său de piaţă actual, de doar 10 milioane USD, este departe de cele mai mari niveluri ale timpului său, când compania a ajuns la Nasdaq în jurul anului 2010).

După tipicul gigantului de telecomunicaţii Huawei, Kingold este condusă de Jia Zhihong, un fost militar chinez, care este acţionarul de control.

Cel puţin 83 de bare de aur folosite ca garanţie pentru împrumut s-au dovedit a fi cupru aurit. Descoperirea a produs deja probleme pentru creditorii care deţin garanţiile. Şi, după cum adaugă Caixin, împrumuturile au fost acoperite cu 30 de miliarde de yuani de poliţe de asigurare de proprietate emise de către asiguratorul (de stat) PICC Property and Casualty şi alţi asiguratori mai mici.

Aurul fals a apărut în februarie, când Dongguan Trust (una dintre acele băncile chinezeşti din umbră) şi-a propus să lichideze garanţiile Kingold pentru a acoperi datoriile neplătite.

Ştirea a trimis unde de şoc printre creditorii Kingold. China Minsheng Trust - o altă bancă din umbră a Chinei şi unul dintre cei mai mari creditori ai Kingold - a obţinut un ordin judecătoresc pentru testarea garanţiilor depuse de Kingold. Pe 22 mai, rezultatul testului a arătat că lingourile aflate în seifurile Minsheng Trust erau, de asemenea, aliaj de cupru.

În acest moment, autorităţile chineze se prefac că investighează cum s-a întâmplat acest lucru, în timp ce preşedintele Kingold neagă cu tărie că ceva ar fi în neregulă cu garanţiile pe care compania sa le-a depus.

Aşa cum remarcă Caixin, cazul de contrafacere Kingold este o replică a unui alt caz cunoscut de contrafacere a lingourilor de aur - din 2016, care a avut loc în provincia Shaanxi şi Hunan, când autorităţile de reglementare au găsit lingouri de aur falsificate în seifurile a 19 creditori care au împrumutat cu 19 miliarde de yuani, aproximativ 2,5 miliarde USD. În acest caz, un creditor care încerca să scape de garanţia în aur a găsit în mijlocul lingourilor bucăţi de wolfram.

În cazul Kingold, compania a declarat că a luat împrumuturi garantând cu aur pentru a creşte deţinerile în numerar, în scopul sprijinirii operaţiunilor comerciale şi pentru a extinde rezervele de aur, potrivit înregistrărilor publice.

În 2018, compania a câştigat o serie de licitaţii pentru un pachet de control al producătorului de piese auto deţinute (de stat) Tri-Ring Group. Kingold a oferit 7 miliarde de yuani în numerar pentru 99,97% din Tri-Ring. Guvernul local al provinciei Hubei a menţionat tranzacţia trâmbiţând-o ca pe un model al aşa-numitei reforme de proprietate mixtă, care încearcă să stimuleze acţionarii privaţi în întreprinderi de stat. Dar, mai apoi, Kingold s-a confruntat cu probleme de preluare a activelor Tri-Ring, din cauza unei serii de probe de corupţie şi litigii care implica la rândul ei compania Tri-Ring.

După ce a obţinut rezultatele testelor pentru lingourile Kingold, directorul Minsheng Trust a declarat că l-a întrebat pe Jia dacă firma lui a falsificat aurul: „El a negat direct şi a spus că incidentul este din cauza faptului că o parte din aurul pe care compania l-a achiziţionat în primele zile avea puritate scăzută”, a spus executivul. Într-un interviu telefonic cu Caixin la începutul lunii iunie, Jia a negat că aurul pus gaj de compania sa a fost falsificat.

„Cum ar putea fi fals din moment ce companiile de asigurare au acceptat să îl acopere?”, a spus, refuzând să comenteze mai departe. Ei bine, răspunsul este simplu: companiile de asigurări au fost parte a înşelătoriei.

La începutul lunii iunie, Minsheng Trust, Dongguan Trust şi un creditor mai mic, Chang’An Trust, au intentat acţiuni împotriva Kingold şi au cerut ca asiguratorul PICC P&C să acopere pierderile. PICC P&C a refuzat să comenteze pentru Caixin în această privinţă, dar a menţionat că dosarul se află în procedură judiciară. O sursă de la PICC P&C a declarat pentru Caixin că cererea trebuie iniţiată de către Kingold în calitate de parte asigurată, nu de instituţiile financiare beneficiare ale garanţiei depuse de Kingold. Dar ce să vezi, Kingold nu a formulat nicio reclamaţie, conform Caixin.

În total, Kingold a gajat zeci de mii de kilograme de aur la nu mai puţin de 14 creditori, pentru un total de aproape 20 de miliarde de yuani.

Caixin a aflat că guvernul provincial Hubei a înfiinţat un grup de lucru special pentru a examina dosarul şi că Ministerul Securităţii Publice - temuta poliţie politică a Partidului Comunist - a lansat o anchetă. Shanghai Gold Exchange, o organizaţie de auto-reglementare a industriei aurului, a descalificat Kingold ca membru începând de săptămâna trecută.

În urma testelor efectuate de Dongguan Trust şi Minsheng Trust, alţi doi creditori Kingold au testat, de asemenea, lingourile de aur gajate şi au descoperit că sunt false, potrivit Caixin. Un angajat al Dongguan Trust a declarat că firma sa a raportat cazul la poliţie pe 27 februarie, a doua zi după ce a fost livrat rezultatul testării şi a cerut 1,3 miliarde de yuani de compensaţii de la filiala Hubei a asiguratorului PICC P&C.

Între timp, Kingold a fost incapabilă să plătească la termen 1,8 miliarde de yuani de împrumuturi de la Dongguan Trust cu 1,6 miliarde de yuani dobânzi scadente în iulie.

Cele 83 de tone de aur pur, păstrate pentru Kingold, în seifurile creditorilor cu o valoare de 16 miliarde de yuani de împrumuturi, ar fi echivalente cu 22% din producţia anuală de aur a Chinei (oficială) şi 4,2% din rezerva (oficială) de aur a statului din 2019.

Pe scurt, mai mult de 4% din rezervele oficiale de aur ale Chinei pot fi false. Şi acest lucru presupune că niciun alt producător de aur şi producători de bijuterii din China nu se angajează în fraude similare (iar şansele sunt că o fac).

* * *

Fondată în 2002 de Jia, Kingold a fost anterior o fabrică de aur din Hubei afiliată Băncii Populare Chineze care a fost despărţită de Banca Centrală în timpul unei restructurări. Kingold este unul dintre cei mai mari producători de bijuterii din aur din China, conform site-ului companiei.

Compania a debutat pe Nasdaq în 2010. Acţiunile tranzacţionează în prezent aproximativ 1 USD, oferind Kingold o valoare de piaţă de 12 milioane USD, în scădere cu 70% faţă de un an în urmă.

Un raport financiar al companiei a arătat că Kingold avea active totale de 3,3 miliarde USD la sfârşitul lunii septembrie 2019, cu pasive de 2,4 miliarde USD.

Jia, acum în vârstă de 59 de ani, a fost în armată la Wuhan şi Guangzhou şi a trăit şase ani în Hong Kong. Pe vremuri a gestionat mine de aur deţinute de Armata de Eliberare a Poporului, ceea ce înseamnă că, probabil, are conexiuni până sus.

„Jia este înalt şi puternic”, a declarat pentru Caixin o sursă din industria financiară. „Este o figură impunătoare şi vorbeşte tare. Este îndrăzneţ, nechibzuit şi elocvent, te face mereu să simţi că ştie mai bine decât tine.”

Câteva surse ale companiei de încredere au declarat că Jia este bine conectat în Hubei - epicentrul pandemiei coronavirusului - ceea ce poate explica victoria surpriză a companiei Kingold în acordul Tri-Ring. Dar o sursă a industriei financiare din Hubei a spus că afacerea lui Jia nu este atât de solidă pe cât ar părea.

„Ştiam de ani de zile că nu are mult aur - tot ce are el este cuprul”, a afirmat sursa, care a refuzat să îşi dezvăluie identitatea.

Instituţiile financiare locale din Hubei au evitat să facă afaceri cu Kingold, dar nu vor să ofenseze public firma, a spus sursa. De ce? Din cauza legăturilor sale serioase cu armata chineză.

Aceasta explică de ce majoritatea creditorilor Kingold sunt din afara Hubei. Caixin a aflat din surse ale autorităţilor de reglementare că Minsheng Trust este cel mai mare creditor al Kingold, cu aproape 4,1 miliarde de yuani de împrumuturi restante, urmat de 3,9 miliarde de yuani - Hengfeng Bank, 3,4 miliarde de yuani Dongguan Trust, 1,4 miliarde de yuani Anxin Trust & Investment Co. şi Sichuan, 1,8 miliarde de yuani Trust Co.

Dar contrafacerea aurului este doar vârful iceberg-ului companiei de fraudă: mai multe surse din industrie au declarat pentru Caixin că instituţiile sunt dispuse să ofere împrumuturi către Kingold, deoarece Jia a promis că le va ajuta să obţină împrumuturi neperformante.

Hengfeng Bank este singura bancă comercială implicată în scandalul Kingold. În 2017, banca a acordat un împrumut de 8 miliarde de yuani companiei Kingold, care, în schimb, a fost de acord să ajute banca să scape de 500 de milioane de yuani credite neperformante conform unor surse bancare. Kingold a rambursat jumătate din datorii în 2018. Dar emiterea împrumutului a implicat multe nereguli, deoarece accesul la aurul gajat şi procedurile de testare a fost controlat de Kingold, a spus un angajat Hengfeng.

Împrumutul a fost împins de Song Hao, fostul şef al filialei Yantai a Hengfeng. Song a fost ţinta unei anchete de corupţie în martie 2018, în legătură cu fostul preşedinte al băncii, Cai Guohua, a cărui cădere a dus la reînnoirea majoră a conducerii băncii. În 2019, noua conducere a Hengfeng a dat în judecată pe Kingold pentru împrumuturile neplătite şi a încercat să folosească garanţia. Dar un test al lingourilor de aur a arătat că sunt „toate de cupru”, a declarat o sursă a băncii.

Încă nu este clar dacă garanţia a fost falsificată încă de la început sau ulterior. Surse ale Minsheng Trust şi Dongguan Trust au confirmat că garanţia a fost examinată de instituţii de testare terţe şi monitorizată strict de reprezentanţii Kingold, creditori şi asiguratori în timpul procesului de livrare.

"Încă nu pot înţelege ce parte a greşit", a spus o sursă a trustului Minsheng. Înregistrările bancare au arătat că seiful în care a fost depozitată garanţia nu a fost niciodată deschis, a spus sursa Caixin.

Efect de domino

Înregistrările publice au arătat că primul împrumut garantat de Kingold poate fi urmărit până în 2013, către un acord pentru 200 de milioane de yuani de împrumuturi de la Chang’An Trust, cu gajarea a o tonă de aur. Împrumutul de doi ani urma să finanţeze un proiect de imobiliare din Wuhan şi a fost rambursat la timp. Înainte de această tranzacţie, finanţarea companiei Kingold provenea în principal din gajarea de proprietăţi şi echipamente.

Se pare că, într-un fel sau altul, compania şi-a dat seama că poate fabrica aur şi poate primi bani în schimbul a ceea ce practic erau lingouri de cupru aurite. Datorită conexiunilor militare ale lui Jia, nimeni nu şi-a pus prea multe întrebări.

Drept urmare, începând cu 2015, Kingold şi-a crescut rapid dependenţa de împrumuturi garantate cu aur şi a început să lucreze cu PICC P&C pentru acoperirea împrumuturilor. În 2016, Kingold a împrumutat 11 miliarde de yuani, de aproape 16 ori mai mult decât cifra anului precedent. Raportul datoriilor / active a crescut la 87,5%, de la 43,4%, potrivit unui raport financiar al companiei. În acel an, Kingold a angajat 54,7 tone de aur pentru împrumuturi, de 7,5 ori mai mult decât anul precedent.

Probabil că se poate presupune că cea mai mare parte a aurului gajat nu a existat niciodată.

O persoană apropiată de Jia a declarat că majorarea împrumutului s-a datorat parţial faptului că Kingold a urmărit controlul companiei Tri-Ring. În 2016, guvernul provincial Hubei a anunţat un plan de a vinde acţiuni Tri-Ring investitorilor privaţi ca reînnoire majoră a producătorului de piese auto controlat de guvern.

În 2018, Kingold a fost selectat ca investitor într-o afacere în valoare de 7 miliarde de yuani. Conform planului de investiţii, achiziţia companiei Tri-Ring a lui Kingold a făcut parte dintr-o strategie de extindere în afacerea cu celule de hidrogen, ceea ce este în mod evident bizar pentru o companie implicată în producerea de bijuterii din aur. Surse apropiate acordului au declarat că Kingold a fost atras de Tri-Ring pentru terenurile industriale pe care le deţinea şi care puteau fi folosite la dezvoltare comercială.

Cu alte cuvinte, în centrul fraudei de la Kingold se află adevărata şi nesfârşita bulă a Chinei: imobiliare.

Un document de investiţii al Dongguan Trust a arătat că Tri-Ring deţinea terenuri în Wuhan şi Shenzhen, care valorau aproape 40 de miliarde de yuani.

Acordul a provocat controverse imediate, deoarece unii ofertanţi au pus sub semnul întrebării transparenţa procesului de licitare şi calificările companiei Kingold.

Şi aici lucrurile devin şi mai neplăcute: conform rapoartelor financiare ale Kingold, compania a avut doar 100 de milioane de yuani active nete în 2016 şi 2 miliarde de yuani în 2017, stârnind îndoieli cu privire la capacitatea sa de a plăti tranzacţia. În ciuda scandalului, Kingold a plătit 2,8 miliarde de yuani pentru prima tranşă, la scurt timp după anunţul acordului. Cea de-a doua rată de 2,4 miliarde de yuani a fost plătită câteva luni mai târziu, cu fonduri împrumutate de la Dongguan Trust. În decembrie, Tri-Ring şi-a finalizat preluarea la Kingold. Cu toate acestea, noul proprietar s-a confruntat de atunci cu probleme din cauza unei serii de anchete privind corupţia care înconjura producătorul de piese auto de la începutul anului 2019, anchete care l-au doborât pe fostul preşedinte al Tri-Ring.

După cum notează Caixin, majoritatea activelor Tri-Ring au fost îngheţate pe fondul investigaţiei şi litigiilor ulterioare privind datoriile, ceea ce a limitat accesul lui Jia la active.

Frauda este expusă în cele din urmă

Amuzat de acordul Tri-Ring, care a costat miliarde de yuani, dar care încă nu a scos niciun ban, sustenabilitatea lui Jia a fost în cele din urmă lovită în momentul în care Hengfeng Bank a presat rambursarea împrumuturilor, declanşând o serie de evenimente care au scos aurul fals la lumină, a spus o persoană la curent cu evoluţia.

Implicarea asiguratorilor a fost esenţială pentru succesul împrumuturilor oferite de Kingold. Poliţele de asigurare furnizate de asiguratorii de stat, precum PICC P&C au fost un factor major care a generat probleme creditorilor, au spus mai multe surse.

„Fără acoperirea de la PICC P&C, (noi) nu am fi emis împrumuturi către Kingold, deoarece garanţia nu poate fi testată decât prin eşantioane alese aleatoriu”, a declarat o persoană pentru Caixin.

Caixin a aflat că sucursala Hubei a PICC P&C a oferit acoperire pentru majoritatea împrumuturilor lui Kingold. Toate poliţele vor expira până în octombrie. De la 11 iunie, 60 de poliţe erau încă valabile sau erau implicate în procese.

PICC P&C se confruntă cu mai multe procese intentate de creditorii companiei Kingold care solicită despăgubiri. Dar un purtător de cuvânt al PICC a declarat că poliţele acoperă doar pierderile colaterale cauzate de accidente, dezastre, tâlhărie şi furt. Nu fraudă şi, cu siguranţă, nu pierderi pentru cazul în care garanţia nu a existat niciodată!

Cine este vinovat

Wang Guangming, avocat la Birourile de avocatură Dacheng, a declarat că problema principală este ce s-a întâmplat cu aurul gajat şi care parte a avut cunoştinţă de falsificare. În cazul în care Kingold a falsificat lingourile de aur şi atât asigurătorii, cât şi creditorii nu ştiau, asiguratorii ar trebui să despăgubească creditorii şi să dea în judecată Kingold pentru fraudă de asigurare, a spus Wang. Asiguratorii sunt, de asemenea, responsabili de plata de compensaţii dacă ştiau despre escrocheria companiei Kingold, dar creditorii nu, a spus Wang.

Dacă Kingold şi creditorii ar fi fost conştienţi de garanţiile false, asiguratorii ar putea anula poliţele şi da în judecată părţile pentru fraudă. Dar dacă asiguratorii au fost implicaţi şi ei în înşelătorie, atunci toate contractele sunt invalide şi fiecare parte ar trebui să îşi asume propriile responsabilităţi legale, a spus Wang.

Un oficial al autorităţii de reglementare financiară a declarat pentru Caixin că investigaţiile anterioare privind cazurile de fraudă cu împrumuturi care implicau lingouri false de aur gajat au constatat că deseori există o cooperare între debitori şi instituţiile financiare.

La începutul acestui an, PICC P&C şi-a înlăturat şeful filialei Hubei şi directorul general Liu Fangming. Surse au declarat că membrii personalului implicat în afaceri cu Kingold au fost, de asemenea, destituiţi. PICC P&C a spus că înlăturarea lui Liu s-a datorat unor probleme de management intern. Nu a răspuns întrebării lui Caixin cu privire la eventuala implicare a lui Liu în în scandalul Kingold.

Povestea de mai sus este şocantă pentru că dezvăluie scara fraudelor din China: valorificarea corupţiei Partidului şi a conexiunilor cu puternica armată a Partidului a făcut ca fondatorul companiei Kingold să fie lăsat, practic, să facă orice îşi dorea, fără întrebări, inclusiv falsificarea probabilă a 83 de tone de lingouri de aur pentru a obţine miliarde în împrumuturi cu care să participe pe piaţa bulei imobiliare din China. Totul s-a năruit doar pentru că o serie de evenimente neaşteptate au scos la iveală fraudele sistemice una după alta, ilustrând o imagine a unei economii bazate pe corupţie şi scandaluri.

Ce înseamnă acest lucru pentru preţul aurului ... ei bine, Kingold nu este cu siguranţă singura companie chineză care se angajează într-o astfel de fraudă flagrantă, iar consecinţele sunt clare: odată ce creditorii chinezi sau companiile de asigurări încep să testeze „garanţiile” pe care le-au primit în schimbul a zeci de miliarde în împrumuturi şi descoperă, spre „uimirea” lor, că, în loc de aur, sunt mândrii proprietari ale unor bucăţi de tungsten sau cupru, au două opţiuni: dezvăluirea fraudei, riscând consecinţe nefaste şi / sau închisoare sau cumpărarea pe tăcute a aurului necesar pentru a umple literalmente golul generat de falsuri.

Ceva ne spune că opţiunea a doua va fi mult mai plăcută pentru cleptocultura chineză, unde o asemenea escaladare ar putea declanşa o prăbuşire a întregului sistem financiar bazat pe corupţie.

Ce se întâmplă în continuare? Probabil o situaţie de panică pentru a procura aur fizic, pe care chiar şi prietenii noştri de la BIS vor fi neputincioşi să o oprească, caz în care preţul metalului galben ar putea ajunge foarte sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii