PNL a dat în judecată Guvernul, cerând anularea ordonanţei care modifică legea alegerii preşedintelui (video)

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat marţi că liberalii au dat în judecată Guvernul pentru aprobarea Ordonanţei 45/2014, cerând anularea acesteia.
Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din România, Klaus Iohannis. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.08.2014
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originala Epoch Times.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat marţi că liberalii au dat în judecată Guvernul pentru aprobarea Ordonanţei 45/2014, cerând anularea acesteia.

Iohannis a motivat demersul PNL explicând că Ordonanţa Guvernamentală modifică nepermis legislaţia specifică şi creează "premisa unei fraude electorale masive, încurajând votul multiplu."

"Este evident că într-un stat democratic nu poate Guvernul condus de viitorul candidat la prezidenţiale să modifice cu foarte puţine luni înainte de alegeri legislaţia care se referă tocmai la aceste alegeri. (...) Dacă rămâne nesancţionată (modificarea - n.red.), Victor Ponta şi-ar crea un avantaj competiţional, lucru care ar fi inacceptabil. Am formulat o solicitare de chemare în judecată a Guvernului", a afirmat primarul Sibiului, citat de ziare.com.

"Nu-l voi acuza eu niciodată pe Victor Ponta de încercarea de a frauda alegerile, dar nici mie să nu mi se reproşeze că n-am făcut paşii legali necesari pentru a preveni acest lucru", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele PNL a mai precizat că, atunci când a apărut OUG-ul privind alegerile, a făcut şi un apel la Avocatul Poporului, cerându-i acestuia să atace actul normativ, "lucru care nu s-a întâmplat".

Guvernul a adoptat în iunie ordonanţa de urgenţă nr. 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.

Este evident că într-un stat democratic nu poate Guvernul condus de viitorul candidat la prezidenţiale să modifice cu foarte puţine luni înainte de alegeri legislaţia care se referă tocmai la acest alegeri. (...) Dacă rămâne nesancţionată (modificarea - n.red.), Victor Ponta şi-ar crea un avantaj competiţional, lucru care ar fi inacceptabil. Am formulat o solicitare de chemare în judecată a Guvernului

La scurtă vreme, 11 ONG-uri. printre care Grupul Autonom pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Naţionalǎ a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH, Centrul de Asistenţǎ pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, Expert Forum – EFOR etc., i-au cerut Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să reclame ordonanţa la Curtea Constituţională.

Semnatarii cererii adresate lui Ciorbea au atras atenţia că ordonanţa încalcă principiul securităţii juridice, instituit, implicit, de art. 1 alin. (5) din Constituţie. OUG-ul Guvernului Ponta ar urma să producă efecte la alegerile prezidenţiale prevăzute a avea loc în noiembrie 2014, în condiţiile în care Curtea Constituţională a statuat în jurisprudenţǎ faptul că o modificare legislativă nu poate produce efecte mai devreme de un an de la data intrării în vigoare.

Mai mult, au atras atenţia ONG-urile, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) recomandă – fără a exista un titlu de obligativitate, că "elementele fundamentale ale dreptului electoral, şi în special sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate înainte de un an de la alegeri, sau ar trebui să fie tratate la nivel constituţional sau la un nivel superior legii ordinare."

"Nu există o situaţie extraordinară, care să justifice ordonanţa de urgenţă", au mai explicat ONG-urile, care au mai reclamat că ordonanţa de urgenţă afectează drepturile electorale, printre care dreptul de a vota şi de a fi ales.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor