PMP acuză blat PSD-PNL pe tema legii alegerilor parlamentare: "Foştii PDL-işti s-au lepădat de referendum"
alte articole
În aceeaşi zi în care a acuzat o înţelegere subterană PNL-PSD în cazul Şova, Partidul Mişcarea Populară a atras atenţia că a mai avut loc un blat între cele două formaţiuni aparent rivale - proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care nu ia în calcul referendumul din 2009, a fost adoptat de Senat.
"Proiectul de lege nu respectă referendumul din 2009, prin care alegătorii s-au pronunţat pentru un Parlament unicameral, format din 300 de parlamentari", a transmis PMP în cadrul unui comunicat de presă.
Deputatul Mihai Voicu (PNL), preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, declară: "Am hotărât cu unanimitate de voturi, aşa cum am făcut de fiecare dată şi v-aţi obişnuit, cred, cu acest mod de lucru, să propun plenului Senatului adoptarea legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu amendamentele admise din anexă. Precizăm că nu există amendamente respinse".
"Concluzia este că şi foştii PDL-isti s-au lepădat de referendumul din 2009, care a decis Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, deşi până la fuziunea cu PNL au susţinut voinţa suverană a poporului. Ce au de zis Vasile Blaga, Anca Boagiu, Raluca Turcanu si toti foştii PDL-isti care au susţinut ani in şir valabilitatea referendumului din 2009? Se leapădă acum de voinţa poporului, pe care au susţinut-o ani la rândul?
Dacă aşa înţeleg partidele aflate în concubinaj, PNL şi PSD, să respecte voinţa poporului, este de aşteptat şi reacţia poporului ignorat, la viitoarele alegeri. Din declaraţiile liderilor PSD şi PNL a rezultat că poporul n-a ştiut ce votează la referendumul din 2009, adică poporul e prost sau inconştient. Cu alte cuvinte nici nu merită să fie consultat, probabil nici la alegeri locale şi legislative", se mai precizează în comunicatul remis redacţiei.
Din perspectiva PMP, între poziţia celor două partide, PSD şi PNL, care în cea mai bună înţelegere au votat legea alegerilor parlamentare şi popor se cască acum prăpastia existentă doar în dictatură.
"Este probabil să vedem o respingere la CCR a acestei legi, exact pe motivul că nu ţine cont de voinţa populară exprimată în 2009, prin referendum", mai precizează PMP.
Senatul a adoptat miercuri, cu 105 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă", proiectul de lege referitor la alegerile parlamentare, care prevede că alegerile vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%.
Norma de reprezentare va fie de un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori astfel că ar urma sa fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori. La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.