Platon acuză înalţi demnitari de stat pentru furtul miliardului
alte articole
Avocaţii Ana Ursachi şi Ilia Novikov, în cadrul unei conferinţe de presă despre ultimele detalii în cazul investigaţiilor omului de afaceri Veaceslav Platon, la dorinţa clientului său, au reiterat faptul că învinuirea înaintată nu are tangenţă cu furtul miliardului. Platon este martorul principal care poate prezenta probe despre implicarea lui Vlad Plahotniuc şi a altor înalţi demnitari de stat în schemele de fraudare a Băncii de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank.
„Nu se investighează furtul miliardului raportat la Platon care astăzi este arestat. Se investighează o pretinsă tranzacţie de la Victoriabank valoarea căreia a fost de 80 de milioane de dolari, dintre care procurorii au „găsit” doar 49 de milioane de dolari, imputându-le lui Platon sub formă de fraudă în baza declaraţiilor absolut incoerente ale lui Ilan Şor”, susţine avocata Ana Ursache.
„Platon a urmărit juridic o afacere în care un investitor privat din afara ţării a cumpărat pentru suma de 80 milioane de dolari unele active în Republica Moldova. Aceste active au fost vândute de Plahotniuc cu implicarea înalţilor oficiali de stat.”
„În unele afaceri pe documente există semnătura lui Adrian Candu care deja ocupa postul de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova şi de care cunoaştem că este în relaţii de rudenie cu Vladimir Plahotniuc”, a relatat Ana Ursachi, care a atenţionat că din 29 august şi până în prezent niciun procuror nu a mers în Penitenciarul nr.13 pentru a-l interoga pe Platon, ultimul fiind dispus să dea declaraţii şi să prezinte probe relevante conform celor expuse.
În acest context, avocaţii au înaintat o cerere procuraturii prin care solicită audierea lui Veaceslav Platon pentru elucidarea faptului că „beneficiarul tuturor mijloacelor băneşti obţinute drept urmare a tranzacţiilor indicate în actul de învinuire a lui Platon, precum şi a volumului destul de mare a altor mijloace băneşti obţinute în urma tranzacţiilor efectuate prin intermediul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), BEM, Unibank, Victoriabank şi Banca Socială este cetăţeanul Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc”.
„Cel mai important lucru pe care îl solicită Veaceslav Platon este ca să fie verificată informaţia cu privire la implicarea demnitarilor de stat şi a persoanelor cu înaltă funcţie de răspundere în schemele frauduloase destinate extragerii ilegale a mijloacelor băneşti din rezerva BNM. În primul rând în calitate de înalt funcţionar care a participat la aceste fraude numindu-l pe Andrian Candu”, a menţionat avocata.
Ana Ursachi a declarat că prin faptul plasării lui Platon în odaia situată în subsolul Penitenciarului nr.13, unde nu pătrunde aerul, lumina zilei şi lipsesc elementare condiţii şi obiecte de igienă, iar rudelor nu li se permite să-i transmită lucrurile necesare, Plahotniuc ar vrea să genereze un act de suicid.
Avocatul Ilia Novikov a notat că scopul echipei de jurişti care reprezintă interesele lui Platon este ca acesta să iasă viu din penitenciar.
Notabil este faptul că autorităţile abilitate au interzis accesul reprezentanţilor Amnesty Internaţional Moldova în celulele deţinuţilor din Penitenciarul nr.13, care s-au plâns de tortură şi rele tratamente, inclusiv în celulele lui Vladimir Filat şi Veaceslav Platon.
“Reprezentanţii Amnesty Internaţional Moldova (AIM) au mers într-o vizită de lucru la Penitenciarul nr.13 din Chişinău la data de 7 septembrie a.c. Scopul vizitei a fost de a discuta cu deţinuţii, în special din subsolul penitenciarului, din celulele disciplinare. Conform calificărilor experţilor naţionali şi internaţionali, din spusele deţinuţilor şi avocaţilor acestora, condiţiile de detenţie din penitenciar încalcă drepturile fundamentale ale omului, fiind motivul sutelor de condamnări ale RM la CEDO /art.3/.
De asemenea, Amnesty Internaţional Moldova a solicitat Ministerului de Interne şi Departamentului Instituţiilor Penitenciare să permită accesul în celulele unor deţinuţi care în ultimele luni au emis alegaţii grave de tortură şi rele tratamente în detenţie, cum ar fi cea a lui Vladimir Filat sau a lui Veaceslav Platon, lucru care nu ne-a fost permis”, se menţionează în comunicatul de presă al organizaţiei pentru protecţia drepturilor omului.
Procurorii susţin că Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în sume deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 000 000 de lei. Ei au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore pentru a le ascunde provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei au fost utilizaţi pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.