Europarlamentar: Vreau să se strângă laţul în jurul politicienilor din Moldova care nu vor reforme

Siegfried Mureşan doreşte ca Moldova să primească mai multe fonduri europene până în 2020, sub un control mai riguros, iar guvernării de la Chişinău i se vor cere mai întâi rezultate, apoi se va da asistenţă.
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
07.09.2016

Într-un interviu acordat recent pentru Radio Europa Liberă, europarlamentarul Siegfried Mureşan susţine că îşi doreşte ca Moldova să primească şi mai multe fonduri în perioada următoare, însă banii să fie pentru oameni, nu pentru politicieni. “Deci, mesajul meu este clar: mai mulţi bani, dar mai multe condiţii, căci aceasta ajută oamenii, mai puţin spaţiu de manevră pentru politicienii care doar promit şi nu implementează”.

Oficialul european a menţionat că “Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor dintre toate statele din afara Uniunii Europene”, însă “Curtea de Conturi a Uniunii Europene a făcut un raport a cărui concluzie este că banii puteau fi mai bine folosiţi”.

“Şi tocmai ştiind că Uniunea Europeană prevede să aloce şi în continuare mulţi bani Republicii Moldova, doar în aceşti şapte ani, între 2014-2020, fondurile pot fi, din nou, 746 de milioane de euro. Tocmai fiindcă sunt mulţi bani, trebuie să ne asigurăm că aceşti bani sunt bine folosiţi, că se implementează reformele pe care oamenii le aşteaptă şi că Republica Moldova arată mai bine ca urmare a cheltuirii banilor europeni, şi nu la fel ca şi înainte.”

„Trebuie să separăm între cetăţeni şi între politicieni. A susţine Republica Moldova, pentru proiecte de infrastructură, drumuri, căi ferate, poduri, de pe urma cărora beneficiază oamenii, aceasta a fost o decizie corectă. Şi eu vreau ca Republica Moldova să primească şi mai multe fonduri în perioada următoare, însă banii să fie pentru oameni, nu pentru politicieni. Şi vreau să se strângă laţul în jurul politicienilor care nu vor reforme”, a notat europarlamentarul cu referire la faptul că o parte din fondurile europene ar fi fost deturnate, iar guvernarea de la Chişinău ar fi compromis mai multe lucruri în Moldova.

Potrivit sursei citate, Siegfried Mureşan a confirmat că pe viitor guvernării de la Chişinău i se vor cere mai întâi rezultate şi apoi se va oferi asistenţă. ”Vrem să obţinem rezultate cât mai mari din fondurile europene alocate în Republica Moldova, că în România, că în Irlanda, ca în Suedia. Deci, va fi mai mult control, vor fi condiţionalităţi mai clare, o corelare mai mare cu strategiile sectoriale, cu agenda de reformă şi rezultate”, iar asistenţa externă din Occident, care a fost stopată, va fi reluată doar după ce va exista acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Menţionăm că cele trei sectoare prioritare ale Moldovei pe care s-a concentrat sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană în sumă de 780 de milioane de euro au fost: reforma administraţiei publice, agricultura, reforma poliţiei şi a grănicerilor.

În raportul special al Curţii de Conturi Europene „Asistenţa acordată de UE pentru consolidarea administraţiei publice în Republica Moldova”, se constată că Moldova a înregistrat „progrese limitate” în domeniile în care a primit asistenţă din partea UE, iar Comisia Europeană urma sa răspundă mai rapid la apariţia riscurilor asociate cu sprijinul financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor