Goşu: "Candidaţii vor fi mai puţin pro sau anti-europeni, ci pro sau anti-Plahotniuc"

”Campania electorală nu va fi una obişnuită, candidaţii vor fi mai puţin de dreapta sau de stânga, pro sau anti-europeni. Ei vor fi în primul şi în primul rând pro sau anti-Plahotniuc”, a susţinut Armand Goşu, într-un interviu acordat portalului Puterea a cincea.
Armand Goşu (Epoch Times)
Matei Dobrovie
06.09.2016

”Să ne imaginăm o linie dreaptă care are într-o parte un punct, pe Plahotniuc. Candidaţii sunt poziţionaţi mai aproape sau mai departe de acest punct. Cel mai apropiat este Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, partid controlat de altfel de către Plahotniuc. Urmează Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (...) Se afirmă că el este controlat şi şantajat de către Plahotniuc, inclusiv pentru acţiuni şi decizii ale nepotului Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului. Ceva mai departe l-am putea aşeza pe fostul premier Iurie Leancă, liderul unui recent înfiinţat Partid Popular European. Presa de la Chişinău afirmă că Leancă va fi liber atâta vreme cât face ceea ce-i cere Plahotniuc (..)”, a explicat specialistul în spaţiul ex-sovietic.

Goşu l-a mai amintit pe preşedintele Socialiştilor, Igor Dodon, ”despre care se afirma că ar fi controlat prin câteva dosare şi care, în ultimele luni, colaborează excelent cu majoritatea fabricată de controversatul oligarh” .

Pe Maia Sandu, preşedinta recent înfiinţatului Partid Acţiune şi Solidaritate, expertul a descris-o ca fiind ”un politician din noua generaţie, onest, fără schelete în dulap, cu un CV impresionant, dar cu un profil de ministru pe zona economică sau de prim/ministru şi nu de preşedinte. Are susţinere din zona electoratului urban, educat, majoritatea prietenilor mei din Moldova o votează. Are două minusuri importante, după părerea mea. Nu are o echipă de partid şi structură de filiale să o susţină, înfiinţarea PAS mergând mai greu decât mă aşteptam. Şi, până acum, a fost prea puţin ţinta tirului mediatic al imperiului lui Plahotniuc, ceea ce nu-mi permite să-mi dau seama dacă rezistă unui asalt nimicitor, care poate veni în ultima săptămână de campanie”. În opinia sa, o parte a electoratului moldovean este rural, conservator şi nu ar vota o femeie.

Referitor la candidatul Andrei Năstase, Armand Goşu a subliniat că acesta este un bun încasator şi are atât plusuri, cât şi minusuri. ”Este sacul de box favorit al trustului media controlat de oligarh, toate calomniile imaginabile s-au spus despre el, a fost hărţuită mama lui, o femeie singură, de peste 70 de ani, şi cu toate acestea n-au reuşit deocamdată să-l culce la pământ. El are o structură de partid ceva mai bine organizată, este susţinut de un post de televiziune, Jurnal TV, şi are un psihic foarte bun de luptător.Nu e genul de politician care cade în depresie atunci când e calomniat, e un tanc care trece prin zid, te trezeşti cu el în sufragerie.

Are cel puţin două minusuri importante: nu are echipă, doar doi-trei tineri admirabili în jurul lui, însă e puţin. Al doilea minus este concentrarea exclusivă pe Plahotniuc. În programul politic al lui Năstase există un singur punct: Plahotniuc la puşcărie! Sigur, asta place electoratului, oligarhul este detestat de peste 90% din populaţie, dar trebuie să şi construiască nu doar să dărâme”, a precizat el.

În opinia expertului, tabăra controlată de Plahotniuc are totuşi prima şansă pentru că ”are mai mulţi candidaţi pe tablă, de la ex-comuniştii Lupu şi Dodon, la unionistul Ghimpu sau popularul Leancă. Ideal pentru Plahotniuc ar fi ca în turul doi să ajungă candidaţii săi, Dodon şi Lupu sau Dodon şi Leancă”.

Întrebat de consecinţele unei victorii ale lui Igor Dodon la prezidenţiale, Goşu a răspuns că această variantă este luată în calcul ”atât de către Plahotniuc, cât şi de către ambasadele străine şi pare că aranjează pe toată lumea. Dodon nu va rupe uşa la Bruxelles, cerând ca Republica Moldova să adere la UE, care are multe alte probleme, de la refugiaţi, la Brexit şi la sancţiunile impuse Rusiei, şi n-are nici timp şi nici dispoziţie pentru discuţii cu cei de la Chişinău; legătura terestră a Moldovei cu Rusia e obturată dramatic de Ucraina, deci n-o să fugă nimeni cu republica la Kremlin; premierul rus Medvedev n-are bani pentru Crimeea şi Transnistria, deci o să-l trimită pe Dodon la UE, FMI şi Banca Mondială”.

”La rândul său, Plahotniuc se pare că-l şantajează pe Dodon care-i suspect de obedient. Oligarhul arată Occidentului pisica, un preşedinte pro-rus, Dodon, ameninţă fragila stabilitate regională, confirmând teza vânturată de Guvernul României care spune că trebuie ţinut în braţe oligarhul cel corupt, chiar dacă miroase urât, asta din raţiuni geopolitice, ca nu cumva Moldova să sară în braţele lui Putin.

Totodată, Plahotniuc mulţumeşte şi Kremlinul, Dodon fiind politicianul care s-a tras în poză cu Putin şi este perceput de presa rusă drept omul Moscovei, deci Rusia ar trăi cu impresia că a repurtat chipurile o victorie prin alegerea sa ca preşedinte al Moldovei”, a mai spus el.

Goşu consideră că o schimbare de regim politic la Chişinău e puţin probabilă acum, iar „Moldova nu poate construi nimic durabil, ci are nevoie de o altă elită politică”.

”Cu această clasă politică, Republica Moldova n-are cum să avanseze. Ce avem acum e un fel de cocktail între nomenclatura sovietică de periferie şi lumea criminală. Ei nu pot construi nimic durabil, e nevoie de o altă elită. Cunosc sute de tineri foarte bine pregătiţi care mâine s-ar putea întoarce acasă şi participa la construcţia unui stat modern, cu instituţii europene”, a concluzionat analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor