Promo-LEX: Moldova pierde milioane de lei, Legea amnistiei neexecutată

Legea cu privire la amnistie nu poate fi executată. Moldova pierde peste 200 de mii de lei pentru fiecare zi de întârziere a publicării actului normativ în Monitorul Oficial şi punerea lui în aplicare.
Foto simbol
Foto simbol (noi.md)

Asociaţia Promo-LEX a publicat un infografic intitulat “Cât ne costă birocraţia? Legea cu privire la amnistie”, în care îşi propune să atragă atenţia societăţii asupra problemei birocracţiei şi câte cheltuieli suplimentare poate genera aceasta.

Experţii asociaţiei atrag atenţia asupra punerii în executare a Legii privind amnistia, care a fost votată de către Parlament în lectură finală la 29 iulie şi promulgată de preşedintele Nicolae Timofti abia la 26 august, deşi putea fi promulgată încă la 5 august. Data la care actul normativ putea fi publicat în Monitorul Oficial urma să fie 12 august, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent.

Astfel, deşi au fost sărbătoriţi cei 25 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, prilej cu care a fost elaborată legea, documentul încă nu este pus în aplicare, pentru cei 1700 de condamnaţi ce îşi aşteaptă libertatea.

Potrivit calculelor estimative ale Asociaţiei Promo-LEX, efectuate în baza informaţiilor Departamentului Instituţiilor Penitenciare din anul 2013, întârzierea de a promulga şi publica Legea ne-a costat deja 6,8 milioane de lei, bani publici, iar fiecare zi de întârziere ne costă câte 212.500 lei, având în vedere că statul cheltuie pentru o zi de întreţinere a unui deţinut aproximativ 125 lei.

Menţionăm că potrivit articolului 76 din Constituţia Republicii Moldova, Legea se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi intră în vigoare la data publicării sau la data prevăzută în textul ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe