Platforma Exxon Oil testează apele ruse şi sancţiunile americane

P. P.
22.07.2014

alte articole

. (Photos.com)
P. P.
22.07.2014

O călătorie obişnuită a unei platformei de extragere a ţiţeiului în apele arctice s-a transformat într-un exerciţiu politic major, atrăgând controlul internaţional şi creând o dilemă pentru Exxon Mobil Corp, potrivit Moscow Times.

Exxon, o companie americană petrolieră majoră şi cea mai valoroasă companie din lume, va aduce platforma petrolieră West Alpha din Norvegia către apele arctice, sperând la o descoperire majoră în Marea Kara alături de partenerul rus, Rosneft Oil Co.

Călătoria a început în timp ce Statele Unite a aplicat Rusiei cele mai dure sancţiuni de până acum, inclusiv pentru Rosneft, în urma agresiunii din Ucraina. În urma doborârii avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei se preconizează noi sancţiuni.

Costurile explorării la Arctica pot depăşi sute de milioane de dolari. De asemenea, campania de explorare Exxon-Rosneft va arăta cât de eficiente se vor dovedi ultimele sancţiuni care interzic firmelor americane să ofere împrumuturi pe termen lung sau obligaţiuni pentru Rosneft.

Dintr-o perspectivă mai largă, proiectul va indica determinarea companiilor petroliere majore privind continuarea afacerile cu Rusia în timp ce conflictul cu Vestul se amplifică.

Pentru Kremlin, proiectul va deveni un activ de balansare între îndeplinirea obiectivelor sale de creştere a producţiei de petrol cu beneficiile aduse guvernului şi riscul de a împinge partenerii de afaceri externi atât de tare astfel încât să se opună regimului de sancţiuni.

Ultimele sancţiuni ale Statelor Unite nu ţintesc la întreruperea proiectelor dintre Rosneft şi partenerii străini.

Preşedintele Barack Obama a anunţat că sancţiunile sunt ”proiectate să aibă impact maxim asupra Rusiei în timp ce limitează efectele secundare asupra companiilor americane sau asupra aliaţilor”.

Dar Obama a mai avertizat că vor fi disponibil paşi suplimentari în cazul în care Rusia nu-şi schimbă cursul în estul Ucrainei – un semn că un joint-venture alături de companiile americane s-ar putea confrunta cu riscuri.

Exxon a arătat în trecut că poate lua decizii care nu se aliniază complet cu politicile Statelor Unite. Într-un exemplu recent, Exxon a decis să investească în regiunea semi-autonomă Kurdistan din Irak, cu doi ani în urmă, în ciuda nemulţumirilor guvernului de la Bagdad şi a opoziţiei de la Washington.

Călătoria West Alpha va fi urmărită şi de activiştii de mediu, care cer interzicerea explorării offshore în Arctica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor