Plante cu memorie, capabile să înveţe

Biologi din Australia şi Italia au demonstrat, folosind metodologia aplicată animalelor pentru testarea comportamentelor învăţate, că Mimoza Pudica (o plantă exotică din America Centrală şi de Sud)poate învăţa şi poate memora la fel de bine ca animalele.
Ioana Florea
05.02.2014

Biologi din Australia şi Italia au demonstrat, folosind metodologia aplicată animalelor pentru testarea comportamentelor învăţate, că Mimoza Pudica (o plantă exotică din America Centrală şi de Sud) poate învăţa şi memora la fel de bine ca animalele.

Mimoza Pudica mai e cunoscută sub denumirea de planta sensibilă sau Nu-Mă-Atinge. Trăsatura ei caracteristică este că îşi închide frunzele imediat ce este atinsă.

Dr Monica Gagliano şi colegii săi de la Universitatea Australiei de Vest şi-au condus experimentele ca şi cum Mimoza ar fi fost un animal şi nu o plantă.

Ei au verificat şi antrenat memoria de lungă şi scurtă durată a plantei, atât în medii cu multă lumină cât şi în cele cu iluminare redusă, prin picurarea unor stropi de apă prin aparate concepute special.

Cercetătorii au descoperit că plantele nu îşi mai închideau frunzele după ce au învăţat că atingerea repetată nu avea consecinţe distrugătoare. Plantele au învăţat acest comportament în câteva secunde, şi la fel ca la animale, învăţarea a fost şi mai rapidă în medii mai puţin favorabile sau chiar ostile.

În mod remarcabil, plantele şi-au amintit timp de câteva săptămâni comportamentul învăţat, chiar după ce condiţiile mediului au fost schimbate.

“Uimitor, Mimoza poate reacţiona cu comportamentul învăţat chiar şi după ce a stat timp de o lună fără să fie deranjată. Această modificare pe termen lung a comportamentului, bazată pe experienţa anterioară, este similară acomodării la mediul înconjurător observată la multe animale”, au afirmat biologii din echipa Monicăi Gagliano în lucrarea publicată online în Oecologia.

“Deşi plantele nu au creiere şi ţesuturi neuronale, ele au totuşi la nivel celular o reţea sofisticată cu semnale pe bază de calciu, care seamănă cu procesele de memorie animală”, se mai explică în lucrare.

Biologii recunosc că nu pot înţelege încă baza biologică a acestui mecanism de învăţare. Setul lor de experimente are implicaţii majore şi schimbă radical modul în care percepem plantele şi graniţa dintre plante şi animale, inclusiv noţiunea că învăţarea este o propietate exclusivă a organismelor dotate cu sistem nervos.

Apar din ce în ce mai multe dovezi ştiinţifice că plantele au conştiinţă. Asta ne face să ne întrebăm cât de inteligente sunt plantele de fapt? S-ar putea ca Entzii din Stăpânul Inelelor să nu fie o simplă fantezie, în cele din urmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor