Corydalis, o plantă chineză împotriva durerilor
Medicina modernă dispune de puţine mijloace pentru a trata durerile cronice, care afectează, totuşi, între 15 şi 25 la sută din populaţia globului. Studierea unei plante din farmacopeea tradiţională chineză a dezvăluit o moleculă promiţătoare care va întări arsenalul terapeutic pentru astfel de afecţiuni, notează cotidianul francez Le Figaro.
Această descoperire este rodul cercetărilor realizate de echipa condusă de Xinmiao Liang, de la Institutul de Chimie Fizică din Dalian, aflat la orginea proiectului Herbalome, în colaborare cu Universitatea din California. Lansat în 2008, studiul a permis deja identificarea compuşilor activi şi toxici ai mai multor plante utilizate în medicina tradiţională chineză.
Noua moleculă anti-durere, prezentată la începutul acestui an în revista Current Biology, provine de la o plantă cu flori denumită corydalis. Timp de secole, această plantă, care creşte în principal în estul şi centrul Chinei, se consumă fiartă în oţet pentru a trata durerile de spate şi de cap.
Oamenii de ştiinţă au dezvăluit că principiul activ al acestei plante, numit dehydrocorybulbina (DHCB), este eficace în combaterea a trei tipuri principale de durere: acută, inflamatorie şi cronică. Or, dacă în prezent există remedii eficace împotriva durerilor acute (codeină, morfină) şi inflamatorii (ibuprofen, aspirină), durerile cronice (cele care persistă mai mult de o lună peste durata obişnuită) sunt dificil de tratat.
O altă proprietate interesantă a DHCB este că aceasta nu provoacă dependenţă, contrar altor opiacee, cum este de exemplu morfina.
Julien Nizard, directorul Centrului pentru tratarea durerii din cadrul Spitalului Universitar din Nantes, vede această descoperire cu ochi foarte buni: 'Durerea este combătută din ce în ce mai eficient, prin combinarea mai multor molecule sau moduri de acţiune distincte. Extinderea opţiunilor posibile este, prin urmare, un lucru foarte interesant', afirmă Nizard. Potrivit acestuia, extractele naturale au de asemenea avantajul că prezintă mai puţine efecte secundare.
Chiar dacă pot fi găsite deja extracte naturale de corydalis de vânzare pe internet, doctorul Olivier Civelli, coautorul studiului, aminteşte că studii mai ample privind toxicitatea trebuie să fie realizate înainte să fie pus în vânzare un medicament pe bază de DHCB, în următorii zece ani.