Iahnie de fasole cu cârnaţi

Iahnie de fasole cu cârnaţi
Iahnie de fasole cu cârnaţi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iahnia de fasole cu cârnaţi sau ciolan afumat, este o mâncare tradiţională românească care este atât de cunoscută încât nu mai are nevoie de introducere. Este o mâncare simplă, dar săţioasă şi gustoasă, fiind răspândită în aproape toate zonele ţării noastre cât şi în alte ţări vecine sau mai îndepărtate.

Ingrediente:

500 g cârnaţi proaspăţi sau afumaţi

pentru iahnia de fasole:
500 g fasole uscată sau 2 conserve de fasole
1 ceapă,
2 căţei de usturoi, zdrobiţi
2 linguri de ulei
2 ceşti de apă
200 ml bulion sau 3-4 linguri de pastă de roşii concentrate dizolvate în apă,
1/2 linguriţă cimbru uscat,
2-3 foi de dafin,
1 linguriţă de sare,
1/2 linguriţa piper,

1-2 linguriţe de pătrunjel proaspăt tocat

Modul de preparare:

Fasolea uscată se curăţă de impurităţi apoi se pune într-un vas şi se acoperă cu apă rece. Se lasă deoparte câteva ore, apoi se schimbă apa. Se pune vasul pe foc, se aduce la temperatura de fierbere, se fierbe la foc mare 10 minute, după care, se scurge din nou de apă. Apa scursă se înlocuieşte cu apă fiartă. Fasolea se pune din nou la foc. Se adaugă sare, după care se acoperă şi se continuă fierberea la foc mic până când boabele de fasole devin moi.

Fasolea fiartă se scurge de apă şi se pune deoparte. Dacă sunteţi în criză de timp, puteţi la fel de bine folosi fasole gata fiartă din conservă.

Într-o tigaie, se căleşte în ulei ceapa mărunţită şi usturoiul zdrobit până când acestea încep să sticlească. Se adaugă bulionul sau pasta de roşii subţiată cu apă şi se lasă să fiarbă câteva minute.

Se adaugă foi de dafin şi cimbru, apoi fasolea fiartă. Se potriveşte de sare şi piper, după care se amestecă bine şi se continuă fierberea pe plită sau se poate da la cuptor pentru 30 minute.

Carnaţii se prăjesc fie în cuptor pe grill, pe grătar sau în tigaie. Când sunt gata se pun peste iahnia de fasole.

La sfârşit puteţi adăuga frunze de pătrunjel.

Se serveşte cu salată de varză murată sau alte murături în funcţie de preferinţă.