Pîslaru: Creşterile salariale forţate de ALDE-PSD insultă decenţa, sunt o monstruozitate
alte articole
Majorările salariale forţate în Parlament de alianţa PSD-ALDE prin modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 referitoare la salarizarea în sectorul bugetar sunt promisiuni care insultă decenţa şi demnitatea poporului român, a opinat joi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
"În condiţiile în care avem deja 2,6 miliarde de lei impactul OUG 20 şi OUG 43 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - n.r.), plus 2,9 miliarde de lei pe net, ca să fie foarte clar, modificările de săptămâna asta, plus încă 2 miliarde de lei care vor fi pentru administraţia locală şi armată, dacă vor trece amendamentele pe care le-am văzut, deja devine, de la ceva care este nesustenabil şi iresponsabil, o monstruozitate pentru că sunt promisiuni pe care le facem românilor care insultă decenţa şi demnitatea poporului român. Nu cred că este cineva atât de credul să nu vadă din nou exact acea creştere de 50% (din 2008 - n.r) promisă profesorilor care în trei-patru luni a fost recuperată", a declarat Dragoş Pîslaru, citat de Agerpres.
Ministrul Muncii a explicat că, în conformitate cu amendamentele pe care le-a primit la Ordonanţa 20 şi care urmează să fie discutate săptămâna viitoare, se propune un spor de fidelitate pentru 70% din personalul din Armată şi creşterea la maximum în plată pentru toţi angajaţii din primării. "Asta înseamnă că ne uităm la cine are cele mai mari salarii din toate primăriile din ţară şi toată lumea, din toate primăriile, îşi va duce salariile la acel nivel maxim" a punctat oficialul.
Potrivit tehnocratului, prin Ordonanţa 20 Executivul a majorat deja cu 15% salariile în domeniul medical şi cu 10% în medie în învăţământ.
"Ceea ce se discută acum sunt creşteri adiţionale, sunt creşteri de 15% în sănătate, 15% în Educaţie, 25% la Casa de Asigurări. Aceste lucruri sunt în plus. Reprezintă 15% peste 15% în cazul Sănătăţii. Vreau să atrag atenţia asupra unor lucruri care nu s-au spus. Revendicările salariale priveau un personal care nu fusese inclus, cum ar fi personalul TESA sau asistenţii medicali, despre care pot înţelege că au nevoie de salarii mai mari, dar când ajungi să creezi o creştere de 15% peste creşterea de 15% pentru categorii care nici măcar nu erau în revendicările salariale ai un mare semn de întrebare", a subliniat Dragoş Pîslaru.
În opinia demnitarului, aceste amendamente forţare în Parlament de alianţa PSD - ALDE sunt "suspecte" a fi pomeni electorale înainte de alegeri.
"Când ignori un avertisment....trebuie să îţi asiguri suspiciunea că este vorba de pomană electorală. Nu este vorba de faptul că nu am fi de acord să ajungem în 2021 la o creştere decentă. Planul pe care l-am pus pe masă încă din vară a fost 30% în medie creşterea întregii mase salariale în sectorul public până în 2021. Acest lucru este, în primul rând, mai mult decât cu ce vine PSD acum şi în al doilea rând este mai rezonabil şi mai decent pentru că am luat în calcul perspective de dezvoltare macroeconomică a ţării, modul în care îşi permite România să nu dea foc la tot ce a făcut până acum.
România este într-o situaţie excelentă acum, la început de ciclu economic, în care tipul acesta de pomeni şi de iresponsabilitate pot să îl frâneze şi să ducă la o scădere a perspectivelor investiţionale. Ce sens are să distrugi tot ce ai obţinut numai pentru a încerca pe ultima sută de metri să câştigi nişte voturi?", a arătat Dragoş Pîslaru.