Vlad Voiculescu: ”Parlamentarii vor să demonstreze că ei pot face ce noi, tehnocraţii, nu putem”
alte articole
”Este în profundă neregulă că nişte domni în Parlament îşi permit să calce reguli făcute chiar de Parlament, care spun că cu 180 de zile înainte de alegeri nu se mai măresc salarii, doar pentru a câştiga câteva voturi sau pentru a demonstra că, iată, noi putem, iar tehnocraţii îşi fac calcule, sunt nişte tocilari, care stau cu pixul pentru a face calcule pentru a vedea unde se pot mări anumite salarii, pe când noi parlamentarii putem să decidem, pentru că reprezentăm voinţa poporului, nu ca voi”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul dezbaterii ”Un an de la Colectiv”, organizată marţi, de Frontline Club, la Centrul Ceh.
Pe de altă parte, Vlad Voiculescu a subliniat că în ceea ce priveşte sistemul medical ”vorbim întotdeauna despre acelaşi lucru – reguli care nu se respectă. Dacă vorbim despre infecţiile nosocomiale, despre igiena din spitale, despre modul în care se votează legi. Dacă vorbim despre lucruri mici, precum igiena din spital, vorbim despre mecanisme de control care nu funcţionează”.
El a arătat că în calitate de ministru al Sănătăţii nu a mai refuzat demisii. ”Este un fenomen foarte interesant în administraţia publică. Eşti ameninţat cu plecarea. 'Domnule Ministru, dacă nu se întâmplă asta, noi plecăm', şi ai senzaţia că o să se blocheze sistemul. Ei cred că Sistemul atârnă de câteva persoane, care au avut grijă timp de zeci de ani de zile să se facă indispensabile, să nu crească nimic pe lângă ei. Ca urmare, ei să-i spună ministrului că dacă nu face aşa cum vor ei şi-i deranjează prea tare, ei pleacă, lucrurile se blochează şi n-o să-ţi poţi permite asta. Ca urmare, eu nu refuz nicio demisie, când ajunge pe masa mea”, a explicat ministrul.
În opinia sa, lucrurile nu se pot schimba peste noapte, la fel cum nu se construiesc spitale peste noapte, nu se schimbă nici mentalitatea personalului peste noapte.
Întrebat de măsurile pe care le va lua pentru depolitizarea sistemului de sănătate, ministrul a anunţat că guvernul va introduce o ordonanţă de urgenţă prin care încearcă să facă managementul spitalelor independent de voinţa politică. Astfel ar urma să fie definită o incompatibilitate foarte clară - dacă eşti membru de partid, nu poţi fi manager de spital.
”Nu ne putem aştepta ca lucrurile să se schimbe peste noapte şi să aplice noile reguli într-un sistem care a funcţionat ani de zile pe principiul 'lasă că merge şi aşa'. Schimbarea vine cu fiecare dintre noi. Oamenii care se duc în spitale trebuie să aibă curaj să întrebe, să ceară să fie respectate anumite reguli şi dacă nu sunt respectate, să spună mai departe”, a mai afirmat Voiculescu.
El a arătat marile probleme care sunt în prezent - 6 milioane de persoane nu au acces la asistenţă sanitară de bază, iar capacitatea de tratare a marilor arşi nu depăşeşte 10-20 de oameni care pot fi trataţi în Bucureşti. Potrivit lui Vlad Voiculescu, ideea că se pot trata peste 100 de mari arşi în Bucureşti este total deplasată.
Mărturiile şocante ale unui avertizor public
La rândul ei, Camelia Roiu, medicul anestezist de la Spitalul de Arşi care a avut curajul să filmeze şi să prezinte presei înregistrări video cu un pacient mâncat de viu de larve, fiind apoi cercetată disciplinar, a arătat că ”în momentul în care s-a produs dezastrul de la Colectiv era imposibil să ies şi să spun 'fraţilor, luaţi-vă copiii din spital pentru că vor muri', pentru că ieşeau tot felul de vedete, purtători de cuvânt, miniştri, directori medicali care spuneau că au tot ce le trebuie, că sunt super profesionişti. Vă daţi seama, cum era să ies eu şi să spun exact contrariul. Tot ce am putut să fac a fost să le spun rudelor pacienţilor pe care i-am tratat că la noi în spital sunt nişte germeni foarte rezistenţi la toate antibioticele, iar dacă se vor infecta cu aceste bacterii, vor muri”.
Medicul a mai dezvăluit că spitalul angajase o televiziune pentru a-i face PR în perioada de după Colectiv. ”Chiar au făcut PR. La un moment dat, la noi în spital (Spitalul de Arşi, al cărui director, la acea vreme, era Mihai Marinescu- n.r), la raportul de gardă, ne-am strâns toţi medicii şi era fostul manager - pe care domnul ministru l-a lăsat să plece foarte uşor, după părerea mea, şi eu am spus atunci nişte lucruri - ce s-a întâmplat în acea noapte, că dr. Niţescu, medic de gardă, nu a chemat medicii de acasă, eu nu am fost chemată, mie mi s-a interzis să vin. Şi domnul manager Marinescu a zis că suntem pe primul loc. Şi am spus: nu înţeleg, ce înseamnă pe primul loc? - Păi, am angajat un PR puternic, a răspuns el”.
”Din câte am înţeles, era vorba de o televiziune. În momentele alea, apăreau cu interviuri, în care spuneau cât sunt de buni, de profesionişti; televiziunea, până la urmă, şi-a dat seama că nu e bine să continue”, a adăugat Roiu.
În concluzie, ea s-a declarat sceptică faţă de schimbările din sistemul medical, arătând că nu se simte deloc apărată ca avertizor public, nici după venirea noului ministru al Sănătăţii.