Ghinea: Am supărat pe mulţi, am fost mereu atacat, dar nu mi-a fost frică şi am deblocat situaţia

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, unul dintre cei mai contestaţi tehnocraţi din echipa lui Dacian Cioloş, susţine că nu are nicio emoţie să se uite în ochii oricui şi să spună că mandatul său de 182 de zile, deşi scurt, a fost unul de succes, în ciuda crizelor permanente.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Intrat recent în cursa pentru parlamentare din partea Uniunii Salvaţi România, Cristian Ghinea a fost unul dintre cei mai atacaţi miniştri din Guvernul Cioloş. Nu odată l-au acuzat contestatarii săi că se face vinovat de "absorbţie zero" a fondurilor europene. Ce a lăsat în urma sa tehnocratul şi care sunt realizările sale în fruntea Ministerului Fondurilor Europene?

"Am făcut un bilanţ pe site-ul meu şi, cu cifre, avem absorbţie de 1%, în condiţiile în care în toată Uniunea Europeană e 1,5 %. A face o obsesie din absorbţie la începutul exerciţiului bugetar e o prostie. Am adus în România mai mult de 3 miliarde de euro din închiderea exerciţiului financiar vechi, am găsit un program operaţional blocat şi l-am deblocat angajând statul român la nişte măsuri antifraudă pe care orice viitor guvern va fi iresponsabil dacă nu le va face.

A treia zi după discuţia pe care am avut-o pe tema asta la Bruxelles, în România au intrat 168 de milioane de euro şi apoi încă 307 milioane prin închiderea POSDRU, programul cu cele mai mari probleme. Am crescut absorbţia pe închiderea programelor vechi cu mult peste ce au făcut Ponta şi Teodorovici", a declarat Cristian Ghinea, într-un interviu acordat ziare.com.

În ceea ce priveşte programele noi, tehnocratul a precizat că a găsit POCU, urmaşul POSDRU, cu zero apeluri deschise. Apel deschis înseamnă că oamenii pot depune proiecte.

"Programul a fost aprobat în februarie 2015, Guvernul Ponta a frecat menta până în noiembrie, până s-a prins dna Răducu a trecut timpul. Eu am deschis, am avut întâlniri o dată la două zile cu conducerea autorităţii de management pe POCU, am schimbat conducerea şi acum sunt 10 apeluri în valoare de 800 de milioane de euro.

Am schimbat şi viziunea de la tocat hârtii şi conferinţe cu aşa- zişii experţi PODSRU, care acum mă urăsc şi mă hărţuiesc pe Facebook, la proiecte reale de impact în viaţa oamenilor. Nu am nicio emoţie să mă uit în ochii oricui să spun că mandatul de 182 de zile, deşi scurt, a fost unul de succes, cu crize permanente. Dar de asta am şi fost trimis acolo", a subliniat Cristian Ghinea.

Tehnocratul susţine că a luat decizii de criză, a supărat pe mulţi, a trimis oamenii la alte departamente, "mereu atacat, dar nu mi-a fost frică să iau decizii şi am deblocat situaţia."

"Asta a enervat pe mulţi, mai ales că nici nu am tăcut. Mi s-a părut absurd ca aceia care care au deschis un program în decembrie şi nu au deschis până în noiembrie niciun apel să spună că nu facem noi absorbţie. Pe ce să fac absorbţie dacă tu nu ai deschis apelul ca să vină proiecte?", a adăugat Cristian Ghinea.

Concret, în urma a tot ceea ce a făcut la minister, când şi câţi bani va încasa România? "800 de milioane de euro pe POCU şi 9 miliarde pe infrastructură mare, tot apeluri deschise de mine. Dar într-un an doi, pentru că logica asta este: deschizi apelul, primeşti proiecte, evaluezi proiecte etc", a replicat fostul şef de la Fondurile Europene.