Piaţa Amzei, o Marche Raspail de Bucureşti? Hotărâre de Consiliu Local, dă un nou viitor zonei
alte articole
Pe site-ul Primăriei Sector 1 a fost publicată Hotărârea de Consiliu Local, în urma căreia Piaţa Amzei - un brand istoric şi de tradiţie - îşi va recăpăta destinaţia care a consacrat-o - cea de piaţă agroalimentară - având totodată potenţial să devină, aşa cum le şade bine pieţelor importante din marile oraşe, obiectiv turistic. Hotărârea adoptată în baza unui proiect iniţiat de consiliera USR Ilinca Macarie - de profesie arhitect - va duce la protejarea acestei locaţii, parte a unei zone cu un ţesut rezidenţial tradiţional tipic, unicat la nivel internaţional.
"Primăria Sectorului 1 va întreprinde toate eforturile de a promova Piaţa Agroalimentară Amzei ca obiectiv turistic", se arată în Hotărârea CL Sector 1.
De decizia luată de consilieri vor beneficia atât agricultorii, care vor avea un loc în plus unde să-şi vând produsele, cât şi locuitorii zonei şi, nu în ultimul rând, oraşul per ansamblu, căci, la fel ca pieţele din Londra, Barcelona, Paris, dacă va fi bine amenajată şi promovată, Amzei poate atrage numeroşi turişti.
Hotărârea a fost aprobată în unanimitate de membrii CL Sector 1 în data de 31 ianuarie, în cadrul şedinţei de consiliu al sectorului 1, succesul obţinut datorându-se în mare măsură consilierilor Manuela Mureşan, Cristian Bulfon, avocatului Mihai Badea şi mai ales cetăţenilor care au semnat petiţia “Salvăm Piaţa Amzei”, spune iniţiatoarea proiectului, arhitecta Macarie.
"Prin această Hotărâre de Consiliu se face primul pas în direcţia readucerii la viaţă a pieţei, pe model de piaţă la tarabă, cu produse locale de calitate, care să satisfacă locuitorii şi să atragă turiştii", a declarat Ilinca Macarie pentru Epoch Times.
Ce prevede hotărârea (pe scurt)
- Pentru clădirea Piaţa Agroalimentară Amzei şi spatiul exterior adiacent (platoul) se stabileşte destinaţia funcţională de Piaţă agroalimentară;
- Spaţiul ocupat de parterul clădirii căt şi spaţiul exterior (platoul) vor avea destinaţia de comerţ de tip piaţă la tarabă de produse alimentare, fructe, legume, flori, produse artizanale, provenind de la producători şi comercianţi diverşi;
- Pentru o funcţionare optimă a pieţei de la parter se prevede o deschidere a clădirii la nivelul străzii, în măsura în care vremea şi condiţiile de încălzire interioare o permit;
- Spaţiul de la demisol va putea avea atât destinaţia de piaţă agroalimentară, cât şi de servicii conexe alimentaţiei publice;
- Produsele artizanale non-alimentare vor avea o pondere de max. 30% din totalul produselor comercializate la parterul clădirii şi pe platou;
- Pentru restul spaţiilor din imobil (subsol 1, subsol2, etaj) se recomandă respectarea destinaţiilor funcţionale conform memoriului justificativ şi a cărţii tehnice a imobilului Piaţa Agroalimentară Amzei, cu permisiunea unor modificări în scopul optimizării destinaţiei de obiectiv turistic;
- Orice formă contractuală de concesionarea a imobilului Piaţa Amzei sau de concesionare de servicii în perimetrul Pieţei Amzei şi a platoului exterior sau orice fel de utilizare a Imobilului Piaţa Amzei va respecta destinaţia stabilită prin prezenta hotărâre;
- Primăria Sectorului 1 va întreprinde toate eforturile de a promova Piaţa Agroalimentară Amzei ca obiectiv turistic.
Despre Piaţa Amzei
Înfiinţată în 1841, Piaţa Amzei - un brand istoric şi de tradiţie - face parte din zona protejată nr. 28 Amzei, zonă caracterizată printr-un ţesut rezidenţial tradiţional tipic, unicat la nivel internaţional, cu un fond construit de valoare arhitecturală ridicată. În această zonă sunt amplasate circa 20 de monumente istorice.
Este piaţa copilăriei multor bucureşteni, unde în drum spre casă venind de la şcoală, gustau castraveţi muraţi sau îşi însoţeau bunicile la piaţă. În vechile hale se găseau de toate: brânză de la ţărani, mezeluri, legume, fructe, dar şi obiecte casnice. Era un reper al oraşului.
Din păcate, zona a fost foarte prost administrată, halele au fost demolate şi în locul lor s-a construit în decursul mai multor ani o serie de clădiri cu mari probleme de funcţionalitate. În lunga perioadă de şantier, vadul comercial a fost distrus, iar după finalizarea clădirii, producătorii au ezitat să revină.
Amzei are însă un viitor, fiind piaţa agroalimentară cu locaţia cea mai centrală din Bucureşti în proximitatea multor alte obiective de interes şi monumente istorice. Se află pe traseele turistice, precum Traseul Turistic TUB recomandat de Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, asumat şi în curs de amenajare de către primăria Municipiului Bucureşti.
Viziunea proiectului PIDU are ca direcţii majore: crearea unui centru al Bucureştiului competitiv la nivel naţional şi internaţional, crearea unei zone urbane sustenabile din punct de vedere social şi economic, crearea unei zone atrăgătoare pentru locuitori, vizitatori şi investitori, care să ofere o diversitate de facilităţi, să beneficieze de o bună infrastructură şi să devină un magnet pentru dezvoltare şi investiţii creative. Ori, Piaţa Amzei se potriveşte de minune în acest proiect, având potenţial de a deveni o piaţă turistică , combinând piaţa de legume-fructe, magazine agro-alimentare şi piaţă volantă cu produse tradiţionale şi artizanale.
În toate marile oraşe există astfel de pieţe, fiind promovate de municipalităţi ca obiective turistice, de exemplu în Barcelona - La Boqueria, Londra: Bourough Market sau Marche Raspail în Paris, arata Ilinca Macarie în expunerea de motive a proiectului.
Nu în ultimul rând, arhitecta reaminteşte că în timp ce turiştii vor avea un nou obiectiv de vizitat iar locuitorii din zonă un nou loc de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete, micilor producători de produse naturale, locale, tradiţionale li se oferă o piaţă de deschidere şi astfel vor fi încurajaţi producătorii locali.