USR propune 7 măsuri pentru un Parlament Deschis
alte articole
Cerem tuturor forţelor politice să-şi asume principiile pe care USR le propune pentru un Parlament Deschis. Interacţiunea cu site-urile Camerei Deputaţilor sau Senatului privind procesul legislativ poate fi o experienţă frustrantă pentru cetăţeni.
Ce se întâmplă acum?
În comisiile de specialitate se iau cele mai importante decizii din Parlament. Şedinţele de comisii nu se înregistrează video şi nu se transmit live decât prin excepţie. Nu sunt disponibile stenograme pentru ce se discută în comisii sau informaţii despre prezenţa parlamentarilor şi cum a votat fiecare. Textele de lege propuse, amendamentele, avizele diverselor autorităţi sunt de multe ori PDF-uri scanate. Nu se pot indexa de motoarele de căutare, nu se poate căuta în ele, practic sunt foarte greu utilizabile. Amendamentele sunt, de multe ori, cea mai importantă parte din tot procesul legislativ, dar nu sunt disponibile public decât post-factum, după adoptarea sau respingerea lor. Nu există o platformă pentru consultări on-line pe marginea proiectelor de legi sau amendamentelor, precum au parlamentul francez sau administraţia islandeză.
Sunt doar câteva exemple care arată că mai este o cale lungă de parcurs până la un Parlament Deschis, un parlament al cetăţenilor. E un drum pe care USR vrea să fie făcuţi paşi concreţi”, declara Cătălin Drulă, deputat USR şi preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii, criticând modul în care Parlamentul asigură în prezent informarea cetăţenilor şi participarea acestora la procesul legislativ.
În consecinţă, USR propune partidelor parlamentare să adopte un pachet de 7 măsuri, respectiv
1. înregistrarea şi transmiterea live video a tuturor şedinţelor comisiilor parlamentare ;
2. consemnarea prezenţei şi a voturilor nominale atât în comisii, cât şi în plen, cu publicarea lor în timp real ;
3. utilizarea formatelor editabile pentru documentele din procesul legislativ, care permit atât preluarea automată, cât şi găsirea cu uşurinţă a informaţiilor ;
4. facilitarea consultării publice pe iniţiativele legislative printr-o platformă de consultare online cu cetăţenii ;
5. publicarea amendamentelor propuse în procesul legislativ pe Internet, de la momentul depunerii lor ;
6. realizarea şi publicarea rapoartelor de activitate anuală ale fiecărui parlamentar, pe pagina de internet, în format deschis ;
7. promovarea educaţiei asupra rolului legislativului într-o democraţie
De altfel, USR acţionează şi pe plan local pentru transparentizarea administraţiei Bucureştiului, mai precizează reprezentanţii formaţiunii.
Astfel, USR a susţinut luni în Consiliul Local al Sectorului 1 o hotărâre, adoptată de majoritatea consilierilor, prin care informaţiile ce ţin de activitatea Primăriei să fie făcute publice, în formate editabile. Astfel, pe pagina de internet a Primăriei Sectorului 1 şi ale instituţiilor aflate în subordine vor fi publicate:
- toate anunţurile de achiziţii publice, conţinând caietul de sarcini şi toată documentaţia aferentă;
- toate referatele de atribuire ale achiziţiilor publice;
- toate contractele de achiziţii publice încheiate, anexele acestora şi actele adiţionale survenite ulterior;
- toate anunţurile pentru concursurile de ocupare de funcţii;
- toate rezultatele concursurilor de ocupare de funcţii;
- toate certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire eliberate de primărie;
- toate anunţurile de intenţie elaborare documentaţii de urbanism PUD, însoţite de planul de încadrare şi reglementările aferente;
- proiectul de buget, bugetul aprobat, toate rectificările de buget survenite, execuţia bugetară, lista de investiţii cu finanţare parţială sau integrală de la bugetul local;
- toate convocatoarele de şedinţe de Consiliu Local, hotărârile de Consiliu Local, procesele verbale şi înregistrările şedinţelor de Consiliu Local.