Liiceanu: Guvernul Cioloş, un vis frumos. Guvernul Grindeanu, un comando care aplică ideile diabolice ticluite de şefi
alte articole
Trebuie să-i ţinem sub lupă pe actualii politicieni aflaţi la putere, să-i arătăm aşa cum sunt, în pielea goală, şi nu aşa cum se arată ei în chip pervers, ca dedicaţi binelui ţării, a opinat recent filozoful Gabriel Liiceanu, în articolul "Să-i ţinem sub lupă. Dialogul meu cu Ramona Ursu" publicat în Contributors.
Întrebat de jurnalista Ramona Ursu ce este de făcut, în contextul în care, tot el susţinea într-un articol de opinie că nu se poate purta un dialog onest cu actuala clasă politică aflată la putere, Liiceanu a replicat:
"Cred că sunt două lucruri de făcut. Primul: să-i ţinem sub lupă, să-i arătăm aşa cum sunt, în pielea goală, şi nu aşa cum se arată ei în chip pervers, ca dedicaţi binelui ţării. Când Dragnea şi-a prezentat guvernul, asemeni unui diriginte lotul de olimpici, ne-a asigurat că toţi "sunt oameni de mare încredere şi competenţă", cu care a lucrat el şi pe care-i cunoaşte bine. Nu mă îndoiesc că pentru el erau "oameni de încredere". Dar pentru noi? Ca şi cum cineva care organizează furtul de voturi şi îşi angajează oameni din partid pe posturi fictive la instituţii bugetare ar putea oferi garanţii!
Deci ar trebui început cu asta. Dacă nu vor să plece pentru că au început cu acea fraudă nocturnă a ordonatei 13, vor trebui să plece când li se vor da pe faţă incompetenţele şi când se va vedea ce bătaie de joc la adresa întregului popor român e să-l dai pe mâna unor impostori. Florin Iordache, inginerul de la Fabrica de Mobilă din Caracal ajuns jurist şi autor de legi, a devenit între timp, cu acea "altă întrebare" a sa şi cu "fesul în cap", erou de comedie. Dar ascultaţi-l pe cel numit la Agricultură cum vorbeşte! Are un discurs pus pe youtube, care începe aşa: "De fiecare dată când îţi propui să analizezi fenomenul agricol, te împinge spre imensitatea lui, spre complexitatea lui, spre interdependenţa între factori, spre o analiză profundă şi atentă, la analize în care trebuie să preiei cu dibăcie conexiunea factorială". Şi tot aşa vreme de 20 de minute. Este un delir pur! Eu n-am am mai auzit aşa ceva de când sunt.
Uitaţi-vă la doamna numită la Interne: îşi permite, într-un stat democratic, să facă liste cu "liderii de opinie" care "se află în spatele manifestaţiilor", ca şi cum manifestaţiile ar fi crime, şi nu banale forme de exersare a democraţiei. Păi, în aceste condiţii, guvernul Cioloş a fost un vis frumos pe care l-am trăit câteva luni. Cu o excepţie, se pare (ministrul de finanţe), nici un ministru din actualul guvern nu ajunge la glezna celor mai mulţi din guvernul Cioloş. Nu trebuie lăsaţi până nu vor înlocui "organizaţia bine pusă la punct pentru aducerea la îndeplinire a ideilor diabolice ticluite de şefi" cu oameni capabili să gestioneze ministerele ţării, timp în care DNA-ul să-şi facă treaba mai departe, iar opoziţia, câtă este, să semnaleze în permanenţă derapajele puterii. Acum, sigur, nu spune nimeni că lucrurile astea se rezolvă într-o lună sau că ceva ticluit de PSD are şanse să fie credibil.
În al doilea rând, trebuie umblat rapid – şi aceasta trebuie să devină o revendicare urgentă a societăţii civile, impusă prin manifestaţii în faţa CNA şi prin efortul conjugat al ONG-urilor – la modul de funcţionare a Consiliul Naţional al Audiovizualului. CNA-ul trebuie tras rapid la răspundere pentru felul în care şi-a degradat mandatul, permiţând la scenă deschisă, ani la rând, mutilarea minţii oamenilor incapabili să se apere singuri de flagelul ştirilor false şi al manipulărilor grosolane. A lăsa milioane de oameni să trăiască în captivitatea calomniei şi a minciunii este o cruzime, este un mod de a le schilodi minţile şi de a-i expedia în peştera istoriei. Până când nu e oprit acest flagel, lucrurile nu se vor putea schimba în mod esenţial. Vom avea 10% din populaţie cu mintea limpede şi 50% cu mintea făcută terci. Trebuie cerută urgent depolitizarea CNA-ului."
Pentru a citi integral articolul intraţi aici.