Clotilde Armand: ”Am refuzat să votăm rectificarea de buget la grămadă”
alte articole
”Noi vrem transparenţă. Nu ne convine să votăm o rectificare de buget în ansamblu. Vrem să vedem fiecare punct pentru că sunt unele cu care suntem şi altele nu suntem de acord. Nu mi se pare corect să se pună la grămadă pentru ca să acceptăm totul, deoarece unele lucruri chiar trebuie acceptate”, a explicat Clotilde Armand, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută joi în faţa Primăriei Sector 1.
Ea a dat ca exemplu punctele legate de şcoli şi de dotările necesare elevilor, care erau puse la pachet cu altele şi a arătat că reprezentanţii USR au refuzat să voteze ordinea de zi, cerând ca singurul punct de pe ea, rectificarea de buget, să fie defalcat în mai multe puncte.
”Până la urmă am reuşit, în ciuda presiunilor, să defalcăm. S-au validat ieri toate cheltuielile legate de şcoli şi de spitale şi s-a acceptat cheltuiala de la ADP legată de deratizare. Ni s-a reproşat că nu avem încredere în ce propune ADP. Eu am explicat clar că din moment ce Alexandru Noapteş (fost director al CFR Călători şi cuscrul lui Viorel Hrebenciuc n.r.) era numit şef la ADP total netransparent, nu avem încredere în şefi – sau sunt incompetenţi sau corupţi, aşa că ne punem întrebarea cum s-a făcut acest buget”, a explicat consiliera.
Clotilde Armand a mai precizat că pe viitor USR va cere mai multe detalii despre cum sunt făcute aceste bugete, cât şi devizele aferente. ”Vrem să vedem cum s-a ajuns la o anumită sumă de exemplu în cazul toaletelor publice – 500.000 de euro. Nu o sumă care este aruncată şi noi trebuie s-o acceptăm”, a concluzionat ea.
Bugetul, ţinut la secret
La rândul său, Cristian Seidler, membru al comisiei de buget-finanţe, a subliniat că, după insistenţe de două luni, consilierii USR au primit ieri bugetul în integralitatea lui, în format tipărit şi ştampilat, deşi l-au cerut de mai multe ori pe e-mail, în format editabil pentru a putea face verificări pe el.
În opinia sa, acesta ar trebui publicat şi pe site-ul primăriei pentru că orice cetăţean să-l poată accesa. ”Legea prevede că dacă un consilier solicită o informaţie care prin natura ei ar trebui să fie publică, trebuie să i se răspundă în 10 zile. Bugetul trebuia furnizat în 8 ore, nu în două luni. Cum să nu avem suspiciuni când ceva care ar trebui să fie public este ţinut la secret?”, a explicat Seidler.
Pe de altă parte, el a anunţat că reprezentanţii USR au înaintat o hotărâre de consiliu pentru alocarea unui teren în vederea construirii unei clădiri noi destinate Spitalului de Arşi şi un studiu de fezabilitate în colaborare, atât ca expertiză, cât şi ca finanţare, cu Ministerul Sănătăţii, iar aceasta a fost adoptată.
Piaţa Amzei, la mâna executivului
La rândul ei, Dorina Bănişor, consilieră USR sector 1, a vorbit despre clădirea nefuncţională care găzduieşte Piaţa Amzei. ”Am redeschis o parte din clădire, dar problema în acea zonă este că s-a distrus un vad comercial, ceea ce înseamnă că producătorii nu vin pentru că nu există suficienţi cumpărători, iar cumpărătorii şi-au pierdut obiceiul. Responsabilitatea refacerii vadului comercial este a primăriei care a distrus şi a cheltuit foarte mulţi bani”, a susţinut ea.
În opinia consilierei, repunerea în funcţiune a Pieţei Amzei ţine însă de executiv, nu de primărie. Bănişor a arătat că imobilul ”este într-o stare avansată de degradare pentru că nu a avut mentenanţă, revizii tehnice”, iar primarul nu intervine să o repare.
”Există şi o firmă de pază Pols Security acolo care costă primăria 14.000 de euro pe lună. Este nevoie de pază, dar nu la aceste preţuri”, a concluzionat consiliera USR, arătând că în plus i-a fost refuzat accesul la documentele privind contractul cu firmă de pază.